Politiek

Lange avond zonder grote besluiten in Hollands Kroon

Advertentie:

Anna Paulowna – Eindelijk beloofde de agenda in Hollands Kroon een interessante vergaderavond te worden met wat pittige onderwerpen. Na lange tijd van korte vergaderingen zonder echte beleidsstukken stonden er donderdagavond naast een elftal hamerpunten, tot ieders opluchting, ook twee stevige beleidsstukken over de woonvisie en de nota grondbeleid op de agenda. Daarnaast stond ook de wensen- en bedenkingenprocedure voor de vestigingsvoorwaarden van datacentra op de agenda.

In het oordeelsvormende deel werd als eerste de woonvisie besproken. Veel fracties hadden opmerkingen of voorgenomen moties om de voorliggende visie te wijzigen. Hoewel iedereen de visie ‘Ambitie en balans’ goede elementen vond bevatten, was er veel onduidelijkheid over het vereveningsfonds, dat de ontwikkelaar die minder sociale woningen realiseerde in zijn plan dan 30 procent verplicht om een storting te doen in het fonds, zodat in andere plannen meer sociale woningbouw kan plaatsvinden.

Onafhankelijk Hollands Kroon (OHK) wilde nog een aanpassing op de verdeling van 30/40/30 (30% sociaal/ 40% betaalbaar of middel duur/ 30% duur of vrije sector). OHK wilde, bij monde van Lars Ruiter, graag iets minder van de categorie betaalbaar/middelduur en iets meer duur of vrije sector en daarmee de verhouding veranderen in 30/30/40. Daarmee is het weer in lijn met het coalitieakkoord ‘samen bouwen aan vertrouwen’, waar deze verhouding is afgesproken. Uiteindelijk leek zich voor deze motie geen meerderheid af te tekenen, vooral omdat het niet in lijn was met het woonbehoefteonderzoek. Na ruim twee uur debatteren was duidelijk dat de woonvisie nog niet besluitrijp geacht werd door een meerderheid van de raad en nam wethouder Mark Versteeg het stuk terug om het aan te passen op een aantal wensen en opmerkingen vanuit de gemeenteraad.

Grondbeleid
Ook de nota grondbeleid onderging hetzelfde lot. In de nota grondbeleid wordt vastgelegd hoe de gemeente haar grondbeleid inricht. Het biedt een instrumentarium om ruimtelijk gewenste ontwikkelingen mogelijk te maken. Het beoogt bovenal een actieve rol en geeft het college de mogelijkheid snel strategische grondverwervingen te kunnen doen. Voor dit doel stelt het college voor een budget van 2,5 miljoen per jaar te kunnen hanteren. Hoewel veel fracties positief waren over een actieve grondpolitiek, ging het mandaat voor 2,5 miljoen ze toch te ver, omdat dit de controlerende rol van de raad raakt. Ook dit punt werd dus van de agenda afgevoerd, omdat het nog niet besluitrijp was.

Datacenters is altijd een gevoelig onderwerp in Hollands Kroon. Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland heeft in november 2023 de Richtlijn duurzame vestigingsvoorwaarden datacenters Noord-Holland vastgesteld voor datacenters. Deze voorwaarden zijn onder meer opgesteld samen met de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon en zijn bedoeld als richtlijn om gesprekken aan te gaan met initiatiefnemers. Het college van Hollands Kroon moet de vestigingsvoorwaarden, voordat ze gebruikt kunnen worden, vaststellen, en wilde graag van de raad weten of zij wensen of bedenkingen hebben. De door de raad geuite wensen en bedenkingen zal het college betrekken in haar besluitvorming. Er ligt dus al een complete basisset aan vestigingsvoorwaarden die de drie genoemde gemeenten samen met de provincie hebben opgesteld. De vraag aan de raad was dus concreet wat voor extra voorwaarden zij graag zou wensen.

Beeldkwaliteit
De meest gedetailleerde inhoudelijke bijdrage kwam van Alexander Bügel (OHK). Hij noemde daarbij de maatschappelijke inpassing, waterhuishouding, ruimtelijke kwaliteit, welstand en duurzame maatregelen. Het gaat dan volgens Bügel vooral om de beeldkwaliteit, zoals de kleurstelling en de positionering van de gebouwen. Hij zou dan ook graag intensiever welstandstoezicht zien. Ook de lichthinder moet volgens Bügel in lijn zijn met het door Hollands Kroon ondertekende ‘dark sky werelderfgoed Waddenzee’. Graag ziet OHK ook boomsingels met bomen van een redelijk startformaat van minimaal 16 centimeter stamomtrek. Ook qua restwarmte zou OHK graag zien dat restwarmte van toekomstige datacentra zou kunnen worden benut bij nieuwe woningbouw in Middenmeer en Wieringerwerf.

Opmerkelijk was dat de fracties van Lada, Lada Anders en GroenLinks geen aanvullende voorwaarden wensten te stellen. Zij stelden eenvoudig dat zij tegen nieuwe datacenters zijn, maar verzuimden extra voorwaarden te stellen. D66 zou graag een social return willen zien, zodat datacenters een bijdrage gaan leveren aan maatschappelijke doelstellingen. De PvdA wil graag een beeldkwaliteitsplan en een goed welstandsbeleid voor datacenters. In grote lijnen onderschreven de meeste fracties de aanvullende voorwaarden van OHK, waarmee het college nu op pad gestuurd wordt een aanscherping te maken op de provinciale vestigingsvoorwaarden voor toekomstige datacenters.

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

1 reactie

  1. Het siert de Heer Boskeljon dat hij als politiek verslaggever vermeldt dat hij oud-wethouder van de gemeente Den Helder is, want dat weet lang niet iedereen. Het feit dat Boskeljon lid was (nu niet meer) van een partij (de PvdA) die de belangen van ons allemaal en niet van enkelen voor ogen had (nu niet meer) stemt ook tot enige gerustheid. Smiley. Bovendien zijn grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van drukpers onverkort van toepassing op oud-politici.

Wellicht ook interessant

Back to top button