Burgemeester Nobel is nog niet ‘coronamoe’

Den Helder – “Ik zag de spagaat waarin de premier en zijn adviseurs zitten. Gelukkig gaat het iets beter. Minder mensen op de IC, dalende grafieken, maar voorzichtigheid blijft geboden”, aldus burgemeester Jeroen Nobel in een eerste reactie op de persconferentie die premier Rutte gisteravond hield. Wederom was hij te gast tijdens het vragenuurtje op LOS Radio. “De keuzes die gemaakt worden, zijn om elkaar te beschermen. Je hoort hartverscheurende verhalen. Van mensen die 60 jaar getrouwd zijn en waarvan de partner vanwege alzheimer in een verzorgingshuis zit. De ander mag niet op bezoek. Geen rondje tuin. Het hele leven bestaat uit ratio en emotie. Dat geldt voor iedereen.”

Het werk van de burgemeester gaat ondertussen gewoon door en kent in dit nieuwe tijdperk nieuwe uitdagingen. “De raadsvergadering was voor het eerst digitaal en dat is toch even anders. De techniek moet ook meewerken en dat ging niet goed. Jammer. Op 11 mei is weer een raadsvergadering die te volgen is via de website van de gemeente maar het zou mooi zijn als deze ook op tv te volgen is (Regio Noordkop, via Ziggo kanaal 41, red.). Het draait om heel veel techniek en als je eigen wifi-verbinding hapert, wordt het lastig. Ik kijk uit naar het moment dat we elkaar weer live kunnen ontmoeten”, zo meent Jeroen Nobel.

Tijdens de vergadering is een initiatiefvoorstel voor het wijzigen van een bestemmingsplan voor Willemsoord besproken en daarnaast is het toekennen van bedragen voor uitvoering van plannen op het gebeid van schuldhulpverlening en wijkpunten behandeld. “Het was voorbereidend op besluitvorming in de volgende raadsvergadering en het ging over forse bedragen. Na deze vergadering kunnen we op 11 mei een definitief besluit nemen.”

Folklore
Naast het ontbreken van tv-beelden was er ook het ontbreken van de ambtsketen. “Dat is in de voorbereiding vergeten. Tijdens de raadsvergaderingen dient de burgemeester de ambtsketen te dragen. Soms lachen we daar wel eens om. Het is een Koninklijk Besluit uit 1852 en ingegaan in 1853. In 1994 is het gewijzigd. Vroeger moest de burgemeester speciale kledij aan met een soort van dingetje op de schouder waar de ambtsketen door moest. Dat is dus gewijzigd, maar de burgemeester wordt nog steeds geacht om bij raadsvergaderingen de ambtsketen om te hebben.”

Een lesje geschiedenis van de burgemeester leert verder dat vroeger ook een Koninklijk Besluit lag om de ambtsketen in de buurt van branden te dragen. “Zo was de burgemeester makkelijk herkenbaar in vroegere tijden. Dat Koninklijk Besluit hoort in het rijtje van folklore. Maar tijdens de raadsvergadering had ik de ambtsketen eigenlijk wel om moeten hebben.”

Vragen luisteraars
John van der Aak uit Den Helder wilde van de burgemeester weten hoeveel overtredingen waren begaan en hoeveel bekeuringen zijn uitgedeeld. “Onze boa’s spreken zoveel mogelijk mensen aan en waarschuwen. Als dat niet helpt dan volgt een bekeuring. Afgelopen week is een zestal jongeren bekeurd. Ook hun ouders zijn geïnformeerd en aangesproken op het gedrag van hun kinderen. Vrijwel iedereen houdt zich in hoge mate aan het afstand houden en om niet met ploegen bij elkaar te zijn, maar er zijn altijd mensen die zich niet aan de regels houden. In algemene zin doet Den Helder het goed. Tijdens het paasweekend was het met name in de parken drukker.”

Mevrouw Vos vraagt zich af of in winkels ook gecontroleerd wordt. Zij geeft aan dat in sommige winkels de paden zo smal zijn, waardoor niet voldoende afstand wordt gehouden, ook niet door personeel. “Jazeker wordt gecontroleerd. Bij 180 bedrijven zijn controles uitgevoerd. In detailhandel en grootwinkelbedrijven zijn afspraken met elkaar gemaakt om te zorgen dat het zo veilig mogelijk is voor het winkelend publiek. Ook geldt bij sommige winkels een verplichte looprichting, voldoende ruimte om te passeren, zijn stickers op de grond bij de kassa’s alsook triplex schermen bij kassa’s, maar 100% zaken uitsluiten kunnen we niet. Dan moet in Den Haag gezegd worden dat de winkels dicht moeten, maar dat is denk ik een stap te ver.”

Bomen 
Los van het nieuws en de vragen over leven ten tijde van de coronacrisis had Ruud Rigters uit Julianadorp een vraag over bomen. “Bomen waaien om maar worden niet terug geplaatst, waardoor uiteindelijk minder bomen over blijven. Dat zorgt voor schade, want de wind krijgt steeds meer spel. Bovendien zorgen bomen voor een geweldige CO2-compensatie. Het advies is om eens in Assen te gaan kijken. De meest treurige wijk hier is wel het Willem Alexanderhof”, aldus de inwoner uit Julianadorp.

Burgemeester Nobel geeft aan de zorg te begrijpen. “Iepen moeten wel herplant worden, maar vanwege het coronavirus is dat nog niet gebeurd. Over het algemeen wordt wel herplant, maar iets minder dan weggehaald wordt. Dat heeft te maken met de afstand tussen de bomen om zo mooiere bomen met een mooier bladerdak te krijgen. We gaan dit zo snel mogelijk oppakken, de bomen liggen in de opslag. Vanuit de kadernota wordt ook extra geld beschikbaar gesteld om het bomenareaal op te pakken. Assen wordt het nooit, maar Assen ligt ook niet aan de kust. Een ander luchtklimaat, minder zout en daar is het groener.”

Coronamoe
“Of ik al coronamoe ben? Dat is een beetje lastig te beantwoorden. Voor mezelf niet, maar ik kan me voorstellen dat het voor groepen mensen die nu geen bezoek ontvangen moeilijker is. Ik ga normaal gesproken ook op bezoek bij iemand van 94 jaar en neem dan iets lekkers mee. Een moorkop, een haring, soms een kroketje. Dat soort bezoekjes zijn de dingen die je mist. Meer voor de ander, al vind ik het zelf ook altijd gezellig om langs te gaan”, zo antwoordt de burgemeester op de vraag van Roos Mulder over coronamoeheid.

Toch merkt ook de burgemeester dat zaken anders zijn. “Je mist iemands mimiek, het plezier in iemands ogen. Het is anders. Na een paar uur digitaal vergaderen denk je, nu even wat anders. Turen op het scherm maakt je af en toe wel moe. Ik ben een burgemeester die met elkaar in gesprek wil gaan en niet met een pc. Terug naar het normale van het gewone contact. Daarnaast ook nadenken of we echt terug willen naar hoe alles was. Daar moeten we nog maar eens over nadenken.”

Een kleine stap richting ‘normaal’ is gezet: na de meivakantie kunnen kinderen weer gedeeltelijk naar school. Een stap die de burgervader toejuicht. “Helaas zijn in een tweetal situaties met kinderen meldingen binnengekomen die zorgelijk waren en waarop is ingegrepen. Heel triest dat dat gebeurt. Mensen die hulp nodig hebben, worden door de coronamaatregelen nu minder in de gaten gehouden. Hulp voor mensen in problemen moet doorgaan. Aan kinderen extra hulp bieden is een punt van zorg en aandacht. De aandacht is er maar het is nu lastiger om achter de voordeur erbij te komen”, zo besluit burgemeester Jeroen Nobel.

Mobiele versie afsluiten