Den HelderPolitiek

Informateur ziet BvDH, CDA en VVD als ‘motorblok’ nieuwe coalitie

Advertentie:

Den Helder – Informateur Kees Boelema Robertus heeft de opdracht die hij drie dagen geleden van Beter voor Den Helder kreeg afgerond en komt tot de conclusie dat zijn opdrachtgever samen met het CDA en de VVD het ‘motorblok’ van de nieuwe coalitie kan gaan vormen. Alle andere partijen hebben aan Boelema Robertus aangegeven bereid te zijn om met de drie partijen om tafel te gaan.

De informateur is zijn proces deze week gestart middels een gesprek met Beter voor Den Helder, het CDA en de VVD. “In dat gesprek heb ik bevestiging gezocht voor mijn waarneming uit de eerste informatiepoging dat deze drie partijen zich comfortabel voelen in elkaars politieke omgeving; ik hoopte deze drie partijen te mogen bestempelen als ‘motorblok’”, aldus Boelema Robertus. De partijen in kwestie hadden hier geen bezwaar tegen.

Inhoudelijk proces
Vervolgens is er vanuit die positie een gesprek gevoerd met alle andere partijen. Het ‘motorblok’ was het eens met deze gang van zaken, maar gaf aan te twijfelen aan de vertrouwensbasis voor samenwerking met Behoorlijk Bestuur en GroenLinks. Met deze twee partijen is voorafgaand aan de inhoudelijke formatie een afstemmingsgesprek nodig. Uit de gesprekken concludeert de informateur dat er geen belemmeringen zijn voor het doorschakelen naar een formatieproces door BvDH, CDA en VVD.

De informateur adviseert dan ook om dit inhoudelijke formatieproces nu te starten. Daarvoor moet een team formateurs aangesteld worden. Onder leiding van de formateurs zou er een startconferentie moeten plaatsvinden. In het vervolgproces kunnen door de deelnemende partijen ingebrachte gesprekspunten één voor één worden besproken. De agenda voor dit vervolgproces wordt gedicteerd door de betrokken en moet uiteindelijk leiden tot het opstellen van een coalitieakkoord.

Geen plek voor de PVV
Uit de gesprekken die de informateur heeft gevoerd blijkt dat meerdere partijen een samenwerking met de PVV in de coalitie uitsluiten. “Mijn advies is nadrukkelijk ook de PVV in de gelegenheid te stellen om inhoudelijke bijdrages te leveren tijdens het formatieproces”, zo schrijft Boelema Robertus.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

4 reacties

  1. En zo worden de aanvoerders van de schending van de democratische spelregels van de afgelopen vier jaar benoemd tot de voortrekkers van een nieuwe coalitie. Door een marineman die dit frauderende gebouw in de steigers zette, vier jaar geleden. Ons kent ons, want dhr Krul (CDA) en dhr Bruin (VVD) werken bij de marine, en fraudeur Wouters, die met hun samen een Raadsbesluit bewust oversloeg om de rechten van de Helderse burger buitenspel te zetten, is oud marine-officier. Een zeer slechte beurt voor de Marine, die tenslotte alleen besluiten van ons Parlement uitvoert, maar die spelregel in eigen stad, vanuit het primaat van de Raad, maar even overslaat, om de zin door te drijven, tegen de wil van de niet-marine burgers in. En de wel marine-burgers die dit stadhuisplan niet steunen, samen 80%. Daarnaast, zijn het de grote verliezers van de verkiezingen. “Nee, de grote winnaar die lusten we niet, want die bekritiseert ons.” En met de kiezers hebben we niks te maken. Partijen met een D in de naam, schande. De Helderse politiek is doodziek en ondemocratisch.

    1. Dhr Krul heeft een opleiding tot marine officier aan het KIM gevolgd op kosten van de belastingbetaler. Daarna is hij de Helderse politiek in gegaan. Die carrière switch heb ik nooit begrepen, zeker gezien het personeelstekort bij defensie.

  2. Eind goed al goed .De nieuwe formateur heeft zijn werk goed en snel gedaan .Nu snel aan het werk en de anti alles en complot denkers lekker laten schreeuwen.Proficiat !

Wellicht ook interessant

Back to top button