Den HelderPolitiek

Mogelijk woningen boven Dorperweerth

Advertentie:

Julianadorp – In de nieuwe omgevingsvisie voor Julianadorp gaat de gemeente Den Helder het gebied rondom winkelcentrum Dorperweerth bestemmen voor woningbouw. De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de toekomst van het dorp, waaruit onder andere is gebleken dat verdichting van de omgeving rondom het winkelcentrum en bouwen bovenop de winkels wenselijk is.

Op donderdagavond organiseerde het Wijkplatform een bijeenkomst in het Junior College waarin de inwoners van Julianadorp op de hoogte werden gebracht van alle ontwikkelingen. Tijdens de drukbezochte bijeenkomst kregen inwoners onder andere informatie over de plannen in de nieuwe Omgevingsvisie. Hoewel er in 2019 al een Omgevingsvisie voor Julianadorp is vastgesteld, waaruit onder andere de vernieuwing van het Loopuytpark is ontstaan, zijn er inmiddels naar aanleiding van onder andere Panorama Lokaal verschillende grote plannen ontwikkeld, zoals een onderwijscampus.

De bijeenkomst van het Wijkplatform in het Junior College.

De gemeenteraad heeft ook haar goedkeuring uitgesproken over het project ONS, voor de realisatie van een multifunctioneel sportpark en woningbouw op de vrijkomende terreinen. Het initiatief was er in 2019 al, maar toen moesten er nog aanvullende haalbaarheidsonderzoeken worden uitgevoerd. Nu dit is afgerond krijgt het project voor Julianadorp Oost definitief een plek in de Omgevingsvisie.

Dorperweerth
Naast deze plannen, die al langer bekend waren, werd donderdagavond door programmamanager Ingmar Zwier kort genoemd dat de gemeente het gebied rondom Dorperweerth in de nieuwe Omgevingsvisie gaat aanwijzen voor woningbouw. Er is in Julianadorp veel vraag naar appartementen en maar weinig aanbod, zo vertelde de programmamanager. Hoewel de plannen nog pril zijn staat vast dat het gebied aantrekkelijker gemaakt kan worden en dat er voldoende vraag is naar zowel woningen in het gebied rondom het winkelcentrum als boven de winkels zelf.

Over haalbaarheid, de kosten en het betrekken van de omgeving is nog niet concreet gesproken. Inwoners die aanwezig waren bij de bijeenkomst van het Wijkplatform maakte zich zorgen over wat de plannen betekenen voor het groen rondom het winkelcentrum. Daarover wordt natuurlijk nagedacht, vertelde Zwier: “We gaan natuurlijk geen woningen realiseren als daarmee een omgeving ontstaat waar niemand wil wonen.”

Martin Privee, voorzitter van de winkeliersvereniging van Dorperweerth, is verrast door de plannen: “Er is heel lang geleden wel eens over gesproken, maar verder weten wij van niks.” Ook eigenaar Hoorne Vastgoed heeft geen weet van het voornemen van de gemeente. “Momenteel wordt juist gewerkt aan het plaatsen van zonnepanelen op het dak”, aldus Privee. Daarnaast is met de gemeente gesproken over het vergroten van het aantal parkeerplaatsen. De eigenaar van het centrum wil daar graag aan meebetalen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. Kon helaas niet, maar had wel willen weten wat er waar is van de berichten dat ze ‘dorpen’ voor arbeidsmigranten willen bouwen tegen de noordkant van Julianadorp. Voor arbeidsmigranten die niet eens in Julianadorp of zelfs Den Helder werken…

Wellicht ook interessant

Back to top button