Noord-HollandPolitiek

Provincie moet creatiever kijken naar opvang vluchtelingen

Noord-Holland – De provincie moet opnieuw gaan kijken of er mogelijkheden zijn om haar vastgoed in te zetten voor de opvang van vluchtelingen, dat vindt de fractie van CDA Noord-Holland. Recent concludeerde de provincie dat geen van haar panden geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen. Verschillende gemeenten hebben onderkomens die eerst niet aan de eisen voldeden juist geschikt gemaakt.

De commissaris van de Koning heeft in de Statenvergadering van 7 maart gesproken over de oorlog in Oekraïne en aangegeven dat de gedachten van de provincie uitgaan naar de inwoners daar. “Daarbij heeft hij waardering uitgesproken voor de Noord-Hollanders die hulp aanbieden en aan de gemeenten die mensen uit Oekraïne opvangen. Hierbij gaf hij aan dat er in heel Noord-Holland een tandje bij moet wat de betreft de opvang van vluchtelingen, voor Oekraïners en voor vluchtelingen uit andere landen”, zo schrijft de provinciale fractie van het CDA.

Creatief kijken naar opvang
“In veel gemeenten zien we dat er onderkomens gerealiseerd zijn die 2 maanden geleden in het geheel nog niet voorzien waren.” Dat staat in schril contrast met de vlugge conclusie van de provincie dat geen van haar panden geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen: “Gemeenten hebben naar aanleiding van dringende verzoeken van de Veiligheidsregio alles op alles moeten stellen op onderdak te regelen, waarbij zij behoorlijk creatief hebben moeten zijn. Kan de provincie naar aanleiding van deze situatie ook nog eens creatief kijken naar het eigen vastgoed of daar opvang van Oekraïners of vluchtelingen uit andere landen mogelijk zou zijn?”

Het CDA is tevens van mening dat de provincie beleid moet gaan maken om grootschalige oplossingen voor langdurige huisvesting mogelijk te maken. Ook mogelijkheden die strijdig zijn met de huidige regels voor woningbouw moeten in acht worden genomen. Het is namelijk mogelijk dat veel mensen uit Oekraïne langdurig in ons land zullen verblijven. “Overheden zullen hier beleid op moeten maken. In het kabinet wordt er bijvoorbeeld gedacht aan vluchtelingendorpen.” Het CDA vraagt zich af op welke termijn de provinciale overheid gaat meedenken over dit vraagstuk.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Ze doen er beter aan eerst eens te beginnen met terugsturen, dan heb je spontaan opvangplek zat……

Back to top button
%d bloggers liken dit: