Den Helder – Ook de tweede poging om Remco Duijnker te benoemen als wethouder in Den Helder is maandagavond mislukt. De gemeenteraad stemde wederom tegen zijn benoeming, dit keer met een stemverdeling van 13 voor en 16 tegen. Na een korte schorsing werd door Beter voor Den Helder het vertrouwen in de coalitie opgezegd en daarmee komt deze coalitie tot een einde.
In het coalitieakkoord was in 2022 al afgesproken dat Michiel Wouters halverwege de raadsperiode afscheid zou nemen als wethouder namens Beter voor Den Helder en dat hij dan zou worden opgevolgd door Remco Duijnker. Wouters nam 2 april daadwerkelijk afscheid, maar toen later op de avond gestemd werd over de benoeming van Duijnker haalde dit voorstel geen meerderheid.
Het was een fikse tegenvaller voor Beter voor Den Helder, want fractievoorzitter Carlo Assorgia was er tot dat moment van uitgegaan dat in elk geval de volledige coalitie voor zou stemmen, dat was immers afgesproken binnen het coalitieakkoord. De partij besloot Duijnker opnieuw voor te dragen en wist zeker dat het voorstel dit keer wel op een meerderheid van de raad kon rekenen. Niet dus, tot grote teleurstelling van Assorgia.
Geen verrassing
Dat de raad Duijnker niet ziet zitten is voor velen geen verrassing. Zes van de zeven coalitiepartijen willen hem liever niet als wethouder, het grootste deel van de oppositie ook niet en zelfs vanuit college en ambtelijke organisatie kwamen in de afgelopen weken negatieve signalen. Toch hield Beter voor Den Helder vast aan zijn kandidatuur, wat nu dus voor de tweede keer op een deceptie is uitgelopen. Hoe nu verder?
Het opnieuw wegstemmen betekent het einde van de coalitie. Eerder liet Assorgia weten dat het wat hem betreft “afspraak is afspraak” is en dat hij zich niet kon voorstellen dat de coalitie de kandidatuur van Duijnker niet zou steunen. Na afloop van de stemming maandagavond vroeg Beter voor Den Helder om een korte schorsing.
Overigens schreven 7 raadsleden de naam van Bouke Niggendijker op het stembriefje. In de wandelgangen van het stadhuis gaat het gerucht dat hij ‘beschikbaar’ is, maar dat sprak hij zelf direct tegen. “Ik ben niet beschikbaar en ook nooit geweest.”
Update
Na de schorsing liet Assorgia weten met zowel zijn partij als met de coalitie te hebben gesproken. “Het vertrouwen is helemaal weg. Als het vertrouwen er in onze wethouder niet is, dan is ons vertrouwen in de overige wethouders weg.” Daarmee werd door Beter voor Den Helder het vertrouwen in de coalitie opgezegd, bevestigde Assorgia desgevraagd. Den Helder heeft per direct dus geen coalitie meer.
Lees ook: Verwarrende woorden Assorgia, heeft Den Helder nu nog wel of geen coalitie?
Nieuwe verkiezingen dus.
Laatste x bleef 55% thuis.
Hoeveel zullen er nu thuisblijven?
Zo wekt het niet in gemeente politiek:
Als een college valt, dan kan het college demissionair verder gaan, maar het kan ook ontbonden worden.
De gemeenteraad een college van wethouders en burgemeester. En de burgemeester wordt niet verkozen, maar benoemd en blijft dus zitten ook als het college ontbonden is.
Het is aan de burgemeester om de gemeente te besturen met of zonder wethouders. Natuurlijk zal hij opzoek gaan naar nieuwe wethouders en de gemeenteraad vragen om een nieuwe coalitie te vormen.
Ontbindingsverkiezingen vinden alleen plaats bij de tweede kamer.
De tweede kamer kent niet een verbindende factor zoals een burgemeester welke niet weg gestuurd kan worden door de leden.
Ook in de tweede kamer wordt gezocht of er niet een nieuwe coalitie gevormd kan worden zonder nieuwe verkiezingen.
Dit is de zoveelste jaarlijks terug kerende soap en zal nog decennia duren.
Karma is the batch en gegunt aan menigeen die valse beloftes doen en hebben gedaan.
Ik hoop dat er eindelijk echt eens iemand komt met hoor en wederhoor naar de inwoners toe en dat als er een belofte word gedaan, openlijk in verkiezingen zijn deze killing, deze dan ook nakomt.
Zoniet shoot the Messenger.
Geen nieuwe verkiezingen, die zijn pas in 2026. Bij de gemeenteraad werkt dat anders dan landelijk.
Is de Coalitie wel gevallen? Vanuit de raadsvergadering werd dit niet duidelijk…
Dat Remco Duijnker is weggestemd door de gemeenteraad is de enige goede keuze die de raadsleden vanavond hebben gedaan. En niet vanwege de capaciteit van deze ex wethouder. Maar puur om het feit dat bij de vorige stemming mensen onder druk zijn gezet om voor te stemmen. En er na de vorige stemming weer openlijke druk werd uitgevoerd op raadsleden. 2 raadsleden hebben dan ook op de juiste manier hun stem gewijzigd.
De gemeenteraad is van z’n slechte kwaliteit, dat er helemaal niemand reageerde op de opmerking van Dhr. Assorgia na de uitslag van de stemming en een korte schorsing. Hij zei dus niet dat hij de stekker uit het college trok, maar maakte slechts de opmerking de andere wethouders even niet te vertrouwen.. En dat er tijdens de schorsing harde woorden zijn gevallen, maar dat hij dit niet zou herhalen.
Niemand maar ook echt helemaal niemand reageerde op deze opmerkingen. En de raadsvergadering ging gewoon door zoals deze gepland was. Geen enkele vraag wat hij met zijn opmerking bedoelde. Of een debat over het voorval. Iets wat zeker had moeten plaatsvinden.
Assorgia heeft dit medium dus bevestigd dat zij uit het college stappen, maar de raad weet dus officieel van niets…
Een paar agendapunten later gaf Raadslid Houben aan, dat hij zich onveilig voelde in de gemeenteraad. Weer reageerde er helemaal niemand! Ook de Voorzitter (Burgemeester) van de gemeenteraad reageerde niet op het onveilige gevoel van een raadslid, en ging rustig verder met het volgende onderwerp.
Als je elkaar in een debat aanvalt, kan het zijn dat iemand zich daarbij niet prettig voelt. Dat los je dan op tijdens dat debat, of de voorzitter spreekt je aan op je uitspraken.
Alleen al Raadslid Houben zich onveilig voelde in de gemeenteraad, kwam voor de kijker uit het niets.. Er moet dus iets tijdens de schorsing zijn gebeurt, waardoor raadslid Houben zich onveilig voelde. Daar moet dan in het openbaar over gesproken worden.
Het is dan ook een schande dat er geen enkel raadslid op de onveiligheidsgevoel van raadslid Houben reageerde. Dat je politiek inhoudelijk het niet altijd met elkaar eens bent is in z’n geval niet belangrijk. Het is een collega, en dan reageer je direct!
Deze gemeenteraad is niet capabel genoeg om het hoogste bestuursorgaan te zijn van onze stad. Alle raadsleden zouden zich moeten afvragen of ze wel geschikt zijn voor deze functie. En zichzelf de vraag moeten stellen of ze een bestuurder willen zijn, of dat ze er alleen maar zitten voor de centen.
(@ Captain WeeStain) Conform de wet zit een gemeenteraad er altijd voor een vaste periode van 4 jaar. Tussentijdse verkiezingen zijn helaas onmogelijk. En dat is voor onze gemeente helaas een regelrechte ramp!
We hebben het al vaker gezegd. Er zijn personen binnen het stadhuis die de opleidingen van Raadsleden tegen houden. Voor 2014 hadden raadsleden meerdere keren per jaar een cursus. Bv opleidingen gemeentefinanciën, Spreken in het openbaar, debattrainingen of een goede communicatietraining die werd verzorgt door een (oud) politiek journalist van goede statuur.
Er hoeft maar één raadslid om te vragen bij de griffie, en die zijn dan verplicht dit voor de raadsleden te regelen. Immers is de griffie in dienst van de gemeenteraad, en is er een opleidingsbudget jaarlijks aanwezig. Alleen heeft dat ene raadslid van de in totaal 31raadsleden, zich nog niet bij de griffie gemeld… Want er zal er toch wel één zijn die iets wil leren?
Sinds 2014 worden raadsleden dom gehouden… Weten daarom ook vaak niets over wetgeving of denken dat eigenhandig even te kunnen veranderen. Net als vanavond dat de gemeenteraad een participatietraject wil, nadat de juridische besluitvorming reeds is afgedaan… Burgerparticipatie hoort aan de voorzijde en niet achteraf…
PS Gemeenteraadsleden… Assorgia heeft dus de stekker uit de huidige coalitie getrokken… Benieuwd wie een spoedraadsvergadering aanvraagt om te debatteren over de huidige politieke situatie. Want dat hoor je eigenlijk te doen, na de val van een coalitie…
Het is kenmerkend voor de staat van ontbinding van de politiek, dat het college niet over de inhoud valt, maar over de poppetjes. De inhoud doet er niet meer toe, het gaat om de baantjes.
Dick, misschien heeft dit poppetje geen inhoud