Politiek

Verwarrende woorden Assorgia, heeft Den Helder nu nog wel of geen coalitie?

Advertentie:

Den Helder – “Het vertrouwen is helemaal weg. Als het vertrouwen er in onze wethouder niet is, dan is ons vertrouwen in de overige wethouders weg.” Het waren de woorden die Carlo Assorgia, fractievoorzitter van Beter voor Den Helder, maandagavond sprak in de gemeenteraad kort nadat de raad voor de tweede keer tegen de benoeming van Remco Duijnker als wethouder had gestemd. Niet iedereen begreep direct wat hij hier nu precies mee zei.

Nadat Assorgia weer was gaan zitten ging de vergadering van de gemeenteraad ‘gewoon’ door. Via Whatsapp vroeg ik Assorgia of hij nu echt daadwerkelijk het vertrouwen in de coalitie had opgezegd. “Ja”, was de korte reactie. Daarna vroeg ik hem nog of dit dus einde coalitie betekent? “Yes”, was het wederom korte antwoord. Dat was voor velen nog niet helemaal duidelijk, zo bleek uit reacties van andere fractievoorzitters en de burgemeester. “Dan had hij een motie van wantrouwen moeten indienen”, was een van de reacties. “Of gewoon duidelijk moeten melden dat Beter voor Den Helder uit de coalitie stapt.” Later op de avond bevestigde Assorgia nogmaals dat zijn partij nu geen deel meer uitmaakt van het college en uit de coalitie is. Dat betekent volgens hem overigens niet dat ze ook de afspraken uit het coalitieakkoord niet meer willen nakomen, want “voor ons geldt nog steeds afspraak is afspraak”.

Den Helder heeft nu dus op z’n best een minderheidscoalitie; te weten VVD (3 raadsleden), PvdA (2), CDA (3), D66 (2), Stadspartij (2) en GroenLinks (2). Totaal dus 14 van de 31 raadsleden. Zelfs als de ChristenUnie wordt meegeteld (immers, zit formeel niet in de coalitie, maar steunde die wel altijd) komt het totaal op 15 van de 31. Of de resterende coalitiepartijen op deze manier doorgaan of dat er gezocht gaat worden naar een nieuwe meerderheid of wellicht zelfs een compleet nieuwe coalitie is nog even afwachten. Omdat voor veel fracties maandagavond niet direct 100 procent duidelijk was wat de nieuwe situatie nu precies was, besloten de meesten nog niet inhoudelijk te reageren. “Wij gaan dit eerst binnen de fractie en ook met Carlo bespreken”, liet de VVD weten. Soortgelijke woorden kwamen van GroenLinks en de PvdA. Stefan Milatz van D66 kwam met de volgende reactie: “Afspraken die we in een akkoord hebben gemaakt worden niet nageleefd, dus ik snap de vertrouwensbreuk. We moeten goed kijken of en hoe verder. Het is belangrijk de stad op een stabiele manier te besturen en dat is met een gebrek aan vertrouwen onmogelijk.”

Nieuwe coalitie
Assorgia liet na afloop ook weten dat hij niet uitsluit dat er opnieuw wordt onderhandeld over een nieuwe coalitie en dat Beter voor Den Helder daar dan weer deel van uitmaakt. Dat kan echter alleen als de nieuwe coalitiepartijen instemmen met Duijnker als wethouder, want in zo’n geval wordt dat opnieuw de enige wethouderskandidaat van BvDH.

Toon meer

Ronald Boutkan

Ronald Boutkan is werkzaam als hoofdredacteur / algemeen directeur van Regio Noordkop. Ook presenteert hij Ron & Geer, Hollands Glorie en werkt hij mee aan De Week op Zaterdag, allen radioprogramma's van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

5 reacties

 1. Nu is er een gelegenheid om een coalitie te vormen zonder de kwaadaardige gezwellen d66-PvdA/Gl. Voor ons aller welzijn is dit dringend noodzakelijk.

 2. We hebben bij het vorige artikel op dit medium al een reactie geplaatst, waarbij wij er vanuit gingen dat Beter voor Den Helder uit de coalitie was gestapt. (https://www.regionoordkop.nl/22/04/2024/gemeenteraad-zegt-opnieuw-nee-tegen-wethouder-duijnker/)

  Als het bij de gemeenteraadsleden niet helemaal duidelijk was dat Beter voor Den Helder uit het college stapte, zijn ze nog dommer dan wij in onze vorige uitgebreide reactie omschreven.

  Als je deelneemt aan een gemeenteraadsvergadering, dan hoor je alert te zijn. Als je iets niet begrijpt, dan loop je naar de microfoon voor een verduidelijkende vraag. Immers kom je naar een raadsvergadering om besluiten te nemen en te debatteren.

  Het debatteren is bedoeld om duidelijkheid te krijgen bij een onderwerp, om zo een goede afweging te kunnen maken voor de verloop van de vergadering. En zeker bij dit soort vertrouwens vragen, is het goed om al in een raadsvergadering duidelijkheid te hebben.

  Dat politieke partijen nu niet in media willen reageren komt omdat ze weer eens hebben zitten slapen in de raadsvergadering. Er gebeurde genoeg om op te reageren, alleen deed niemand wat… En gingen rustig door met andere vergaderpunten alsof er niets aan de hand was…
  Zeg gewoon tegen de pers, dat jullie niet weten waar jullie mee bezig zijn.. Dan ben je eerlijk naar de kiezer.

  Ja, er had eigenlijk een motie van wantrouwen moeten komen vanuit Beter voor Den Helder. Immers hebben ze gezegd geen vertrouwen meer te hebben in de rest van het college. Alleen niemand was zo slim om deze vraag te stellen aan Carlo Assorgia.

  Er zit nu maar één ding op voor de gemeenteraad. En dat is voor woensdag 12.00 uur een spoedraadsvergadering aan te vragen om aankomende maandag te debatteren over de huidige politieke situatie. Want hier kun je niet weken wachten.

  Het is pech hebben voor de raadsleden dat het aankomende maandag mei reces is. Maar dit is een onderwerp wat zo snel mogelijk moet worden besproken. Dus iedereen zal terug moeten komen..

  Waarbij er ook aandacht moet komen voor het onveiligheidsgevoel van Raadslid Houben. Als je hier te lang mee wacht, is iedereen vergeten wat er vanavond achter de schermen is gebeurd. Want dat er wat is gebeurt was wel duidelijk, gezien de gelaatsuitdrukking van Raadslid Houben.

 3. Helaas wel tekenend voor de politiek van vandaag de dag. Die lui zijn vooral met zichzelf en hun stokpaardjes bezig, maar vooral niet met de mensen die ze zogenaamd “vertegenwoordigen”. Ik woon hier pas een jaar of 3, maar in mijn ogen ligt de focus op enorm onbelangrijke zaken, waar de burger eigenlijk niet zo heel veel mee opschiet. Zo maakt het bijvoorbeeld niet uit of je in een oud of veel te duur nieuw gebouw zit. Ook worden er heel veel zaken “tegen beter weten in” doorgedrukt, die helemaal niet logisch of verstandig zijn. Kijk maar naar het voornemen om notoire overlastgevers, die niet te handhaven zijn in een woonwijk, nu in een relatief grote groep te huisvesten op een achteraf veldje tussen een volkstuinvereniging, een begraafplaats en een mini-buurtje met een tiental huizen. En dat doen ze dan, “omdat dat de overlast in de stad zal doen afnemen”. Kul natuurlijk, dat veldje hoort immers ook gewoon bij de stad. De hoeveelheid overlast gaat gelijk blijven, maar wordt nu geconcentreerd op een plek waar je straks niet eens meer veilig de hond uit kunt laten. Je kunt hier duidelijk zien dat betrokken ambtenaren bepaalde belangen behartigen waar al uitgebreid over gesproken is en er waarschijnlijk al min of meer afpsraken over de uitkomst gemaakt zijn. Kijk maar eens goed naar de beschikbare informatie en vooral de “deftige onderzoeken” met duidelijk vooraf ingeulde resultaten. Het onderzoek is ingesteld op basis van het te behalen resultaat. Gewoon een verkooppraatje.

 4. Het voor ons allen bijzonder schadelijke is dat het Helderse bestuur geen notie heeft van de ellende waarin zij, medeplichtig aan het landsbestuur, ons allen in storten. Er moet een stevige bezem door dit bestuur !

  1. Na 6 messen in zijn rug kan Carlo Assorgia het beste het hele college naar huis sturen en opnieuw gaan formeren. Als hij dat tenminste durft.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button