Den HelderUitgaan

Zelf het terras controleren op afstand (update)

Den Helder – De handhaving van de 1,5 meter afstand op het terras zal niet zozeer plaatsvinden door politie of gemeentelijke handhavers, maar door de locatie-eigenaren zelf. Dat meldt de gemeente Den Helder in een uitleg over de regels en hoe horeca-ondernemers uitbreiding van hun terras kunnen aanvragen. Deze handhavingsregel betekent dus dat, als voorbeeld, op Willemsoord niet de ondernemers, maar medewerkers van Willemsoord BV zelf moeten controleren en, waar nodig, optreden. Update: Volgens de gemeente is dit niet juist en moet de ondernemer wel degelijk zelf de controle uitvoeren, als eigenaar van de horecavergunning.

Restaurants en cafés mogen open, onder deze voorwaarden:

  • Een maximum van 30 gasten per horecagelegenheid (exclusief personeel);
  • Bezoekers moeten reserveren;
  • Iedereen houdt 1,5 meter afstand (behalve mensen uit hetzelfde huishouden);
  • In een checkgesprek vooraf tussen ondernemer en klant wordt ingeschat of een bezoek risico’s oplevert.

Op terrassen geldt geen maximum aantal personen. Wel moet iedereen aan een tafel zitten en 1,5 meter afstand tot elkaar houden (behalve mensen uit hetzelfde huishouden). “Evenals in de publieke ruimte vindt handhaving van de 1,5 meter plaats vanaf drie personen”, zo benadrukt de gemeente. “In dit geval gebeurt deze handhaving primair door de locatie-eigenaar. Dit laatste is ook van toepassing in de binnenruimte van horecagelegenheden.”

Uitbreiding terras
Horecaondernemers krijgen de mogelijkheid om tijdelijk (van 1 juni tot en met 30 oktober 2020) hun terras uit te breiden. Dit om het verlies van inkomsten door de coronacrisis te beperken. Uiteraard binnen de landelijke richtlijnen en rekening houdend met de omgeving. Aanvragen indienen kan voor de volgende opties:

  • uitbreiding van een bestaand terras bij horecazaak:
  • nieuw terras bij horecazaak of:
  • een eilandterras op een plein of op een pleinachtige omgeving.

Uiteraard gelden in alle gevallen de landelijke richtlijnen voor corona en de wettelijke regels voor onder andere veiligheid en bereikbaarheid. “Omdat we dit snel willen kunnen regelen, zal het nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen. Wij rekenen daarbij op uw medewerking”, aldus de gemeente.

Voorwaarden
De gemeente heeft wel wat voorwaarden gesteld voor de uitbreiding. Zo moet er uiteraard wel ruimte zijn voor terrasmeubilair, mag niet zonder overleg ruimte voor het pand van de buren worden gebruikt en moet er voldoende ruimte zijn om toilet en vluchtweg (bij een calamiteit) te gebruiken. Klik hier voor het volledige overzicht van de voorwaarden.

Vragen? Stuur dan een e-mail naar vergunningen@denhelder.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button