Politiek

College Den Helder erkent Ericaschool als gemeentelijk monument

Advertentie:

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder gaat de oude School 1 (ook wel bekend als Ericaschool) aan de Langevliet in Julianadorp aanwijzen als gemeentelijk monument, zodra de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit (GAO) daar goedkeuring voor heeft gegeven. Daarmee geven burgemeester en wethouders gehoor aan de oproep van Belangenvereniging Julianadorp.

De Belangenvereniging Julianadorp (BVJ) maakt zich al lange tijd zorgen over het voorbestaan van de Ericaschool en heeft daarom de werkgroep ‘Cultureel Erfgoed’ in het leven geroepen. Deze werkgroep heeft het college verzocht de voormalige school aan de Langevliet 58/60 aan te wijzen als gemeentelijk monument. De fractie van Behoorlijk Bestuur steunt de BVJ en diende dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in om een reactie van het college af te dwingen.

Wethouder Camara vertelde in gesprek te zijn met de Belangenvereniging Julianadorp en dat actie ook al is ondernomen. “Wij ondersteunen en erkennen de oproep van de BVJ. Deze school is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Julianadorp, het pand staat er sinds 1871. Wij willen dit beschermen als cultureel erfgoed.” Het college is echter nog in afwachting van het advies van de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit, liet Camara weten.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

2 reacties

 1. Als Gemeente Den Helder dit mooie gebouw daadwerkelijk ziet als een gemeentelijk monument. Dan moet het gebouw direct in gebruik worden genomen. En zolang er geen gebruiker voor gevonden is, zal het pand beheert moeten worden met tijdelijk beheer, wat de meeste mensen kennen onder de naam Anti Kraak.

  Een dichtgetimmerd pand gaat namelijk hard achteruit, zeker als er achter de luiken gebroken glas zit verborgen.
  In de meeste dichtgetimmerde panden zijn elektra, ventilatiesystemen en verwarming meestal afgesloten. Wat veel vocht en schimmels geeft. Daarnaast worden dichtgetimmerde panden veel sneller van binnen worden gesloopt en gestript door ongewenste “bezoekers”.

  Wie ook eigenaar is van het pand, de luiken moeten er zo snel mogelijk af.. Anders krijgen we op den duur een tweede brugwachtershuisje, waar de kosten van renovatie de spuigaten uit zal gaan lopen.

  Snelheid is dan ook nodig!
  Behoorlijk Bestuur zou dan ook met een tweede motie moeten komen, om de snelheid te bevorderen.
  Iedere week wachten is geen stilstand, maar achteruitgang van dit gebouw.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button