Politiek

Raadslid Hollands Kroon hekelt asielbeleid in column ‘Achter gesloten deuren’

Advertentie:

Hollands Kroon – Rick Boersen, raadslid namens de VVD in Hollands Kroon, heeft een column geschreven over het handelen van het college omtrent het asielopvangbeleid in de gemeente. Dit gaat voornamelijk over de noodopvang in het Van der Valk hotel te Wieringerwerf. De VVD’er vindt dat het college daarmee haar boekje te buiten gaat en roept zijn mede-raadsleden op zich hier tegen uit te spreken. De volledige column van Boersen is hieronder te lezen.

Terwijl in het coalitieakkoord van Hollands Kroon gesproken wordt over “openbaar en transparant” bestuur, wordt achter gesloten deuren beslist om de noodopvang in Wieringerwerf toe te staan. Ondertussen staat de raad buiten spel.

De intrekking van de Spreidingswet was net aangekondigd en direct gooide Hollands Kroon er een persbericht uit: “Er is niets veranderd, de noodopvang in Wieringerwerf gaat door”. Dit zou namelijk noodzakelijk zijn, gezien de eerdergenoemde Spreidingswet. Bijzonder, want in andere gemeenten wordt juist afwachtend gereageerd, nu de Spreidingswet op losse schroeven staat.

Eigenlijk wordt ‘noodzaak’ hier dus gebruikt als excuus, terwijl er gewoon sprake is van een politieke keuze. En daarover zou de gemeenteraad moeten gaan, niet het college van Hollands Kroon. De gemeenteraad is namelijk het hoogste orgaan in de gemeente en vertegenwoordigd de stem van de inwoners. Het college gaat enkel over het dagelijkse bestuur van Hollands Kroon. Laat politieke keuzes met veel impact dan ook over aan de gemeenteraad!

Want laat één ding duidelijk zijn: de asielopvang in Wieringerwerf is een politieke keuze. Met als opmerkelijk detail dat deze opvang in strijd met het bestemmingsplan is.

Maar hoe zit de raad hier dan in? De raadsleden werden achter gesloten deuren bijgepraat over de stand van zaken (ver van pers en publiek). En alleen bijgepraat, een besluit nemen kon niet.

Het enige moment dat de gemeenteraad hier in het openbaar over zal spreken, zal tijdens een “wensen en bedenkingen” procedure zijn in de raadsvergadering van 23 mei. Enig probleem: tegenstemmen is geen optie.

Als alles gaat zoals het college wil, zal de raad niets te vertellen hebben. Terwijl de gemeenteraad (als baas van Hollands Kroon) de noodopvang gewoon tegen kan houden.

Hoe anders dan in het coalitieakkoord, waar “openbaarheid en transparantie in bestuur” en “participatie van inwoners” kernpunten zijn.

Daarom roep ik de coalitie in Hollands kroon op om in de raadsvergadering duidelijk uit te spreken: “De raad gaat over de noodopvang en daarom doet Hollands kroon nu een pas op de plaats”.

Openbaar, transparant en vooral democratisch.

Rick Boersen, VVD-raadslid Hollands Kroon

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

1 reactie

  1. Het college wil zichzelf graag lief vinden en ook door anderen lief gevonden worden. Dat de methode die ze daarbij gebruiken de ondergang van Nederland betekent, doet niet ter zake. Open grenzen en alles vol zetten met vluchtelingen is het domste dat je kunt doen in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld. En als je de moed hebt om echt te kijken, dan zie je al gauw, dat ‘laat maar onbeperkt binnen’ ook een vorm is van te weinig aandacht hebben voor vluchtelingen. Ik bepleit meer aandacht voor vluchtelingen en dat mee ik echt! Er mag van mij ook veel meer geld uitgegeven worden aan vluchtelingen dan we nu doen. Maar wel op een intelligente manier, want open grenzen betekent zelfmoord en dat is niet in het lange termijn belang van de inwoners van dit land EN van vluchtelingen. Het is gemakzucht, domheid en het gedachteloos volgen van de idiote concepten van de politieke partij waar je zo graag bij wil horen. En als je zo lang en zo hondsbrutaal de wens van het overgrote deel van de Nederlanders negeert als politiek, dan vindt onze democratie linksom of rechtsom zijn einde….

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button