Politiek

VVD heeft vragen over verwerven gebouw ‘Coöperatieve Visafslag’ Den Oever

Advertentie:

Den Oever – VVD Hollands Kroon heeft het college vragen gesteld over de verwerving van de coöperatieve visafslag in Den Oever. Zij willen onder meer weten of er geen andere mogelijkheid bestaat om sturing op de uitvoering van de plannen te houden.

Demissionair minister Adema van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft afgelopen jaar aangegeven dat hij € 30 miljoen beschikbaar zou stellen om de maritieme voedselwinning te borgen. Het doel van de minister is ‘behoud en ontwikkeling van toekomstbestendige landzijdige visclusters (waaronder visafslagen) voor een kleinere, duurzamer en meer diverse aanvoersector. Daarnaast voor het behoud en ontwikkeling van andere (sociaaleconomische) activiteiten, die qua karakter passend zijn bij de identiteit van en bijdragen aan behoud van het sociaal-cultureel erfgoed en werkgelegenheid van de betreffende visserijgemeenschappen.’

De Noordkop krijgt voor de havens in Den Helder, Hollands Kroon en op Texel 6,2 miljoen euro, waarbij ook vijftig procent cofinanciering moet komen via de gemeenten, de provincie Noord Holland, het Waddenfonds en het investeringskader Waddengebied. Het college van Hollands Kroon heeft de gemeenteraad laten weten dat er voor de haven van Den Oever € 3,15 miljoen beschikbaar is gesteld vanuit het Visserij Ontwikkel Plan (VOP) voor het ‘Blue Food Centrum Wieringen’. Voor het totale plan is € 6,7 miljoen nodig, waarbij de gemeente het gebouw van de coöperatieve Visafslag wil verwerven middels volledige zeggenschap meer grip te houden op de omvorming naar Blue Food Centrum, waarna het gebouw te zijner tijd weer overgedragen kan worden aan een passende exploitant.

Vragen VVD
Bij de woorden ’te zijner tijd’ heeft de VVD fractie in Hollands Kroon een ‘ongemakkelijk gevoel’, waarbij men tevens constateert dat het exploiteren van bedrijfsgebouwen geen kerntaak van de gemeente is. De VVD wil bij monde van fractievoorzitter Wim Groot dan ook van het college weten of er geen andere mogelijkheid is om sturing op de uitvoering van de plannen te houden dan alleen via verwerving van de visafslag. Daarnaast vraagt men zich af of er na realisatie van de plannen wel een exploitant gevonden kan worden die het pand in eigendom wil nemen.

Zij vragen het college dan ook of het mogelijk is om een terugkoopverplichting op te nemen voor de coöperatie bij de verwerving van het pand. Wel vraagt men zich in deze laatste figuur af wat de financiële consequenties voor de gemeente zijn als het gaat om een eventuele ‘bruidsschat’ op het moment dat de coöperatie het eigendom en de exploitatie weer overneemt.

Toon meer

Hans Boskeljon

Hans Boskeljon is sinds mei 2023 politiek verslaggever voor Regio Noordkop. Hij richt zich uitsluitend op de politiek binnen de gemeente Hollands Kroon. In het verleden was hij onder meer werkzaam bij NRG en als wethouder in de gemeente Den Helder. Hans is bereikbaar via hans@regionoordkop.nl.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button