Den Helder

Dwangsom in aanpak tegen drugsoverlast en criminaliteit

Advertentie:

Den Helder – Burgemeester Jeroen Nobel heeft in mei en juni vier lasten onder dwangsom opgelegd aan drugsdealers die op straat hun waar (ver-) kochten. Dit is een relatief nieuwe vorm om drugscriminaliteit in de kiem te smoren door herhaling van fout gedrag te voorkomen. Den Helder past deze bestuursmaatregel toe sinds mei van dit jaar.

Als een drugsdealer een last onder dwangsom opgelegd krijgt in de vorm van een geldbedrag, geldt dat als een waarschuwing. Maar dan een die niet zonder consequenties is. Het bedrag wordt namelijk geïnd als de drugsdealer een tweede keer wordt betrapt op straathandel. De te betalen bedragen zijn niet mis: die variëren van 5.000 tot 20.000 euro. Daarnaast kan de dealer strafrechtelijke vervolging tegemoet zien wat kan leiden tot een gevangenisstraf.

“We hebben in Den Helder gekozen voor deze last onder dwangsom-aanpak, omdat we drugsoverlast en de daarbij behorende criminaliteit op alle mogelijke manieren willen aanpakken”, zegt de burgemeester. “Drugshandel veroorzaakt groot maatschappelijk leed en trekt andere criminele activiteiten aan. Dat geeft onrust en overlast voor omwonenden en tast hun veiligheidsgevoel aan. Eerder konden we op grond van de APV alleen een proces-verbaal opmaken. Uit de praktijk bleek dat dit voor de ‘doorgewinterde’ drugsdealer geen prikkel was om het gedrag te veranderen. We denken dat de dreiging van een flinke duit geld wel stimuleert om de wet na te leven. Hiermee zetten we niet in op straffen, maar op het herstellen van de orde.”

Jongeren afschrikken
Bij deze vorm van bestrijden van criminaliteit werkt de burgemeester nauw samen met de politie. Een Operationeel expert geeft aan dat ze met deze maatregel ook proberen om jongeren af te schrikken die voor het snelle geld willen kiezen. “Drugscriminaliteit gaat soms gepaard met excessief geweld, dat willen wij voorkomen. Door de aanpak met de gemeente goed af te stemmen, worden we als overheid effectiever in de aanpak van drugscriminaliteit, ondermijning én excessief geweld. Het is voor ons erg belangrijk dat wij informatie krijgen over drugs en wapens. Iedereen die hierover informatie heeft kan dit anoniem melden bij Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.”

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button