Cultuur/NatuurDen HelderPolitiek

Den Helder reserveert €680.000,- voor de culturele sector

Adverentie

Den Helder – Het college van de gemeente Den Helder wil €680.000,- reserveren voor het herstel van de culturele sector na corona. Het gaat om middelen die eerder bestemd waren voor noodsteun aan culturele instellingen die leden onder de coronamaatregelen, maar dit kon voor een groot deel worden bekostigd met andere gelden vanuit het Rijk.

Daarom zijn er nu middelen over. De gemeente voert momenteel een onderzoek uit naar het herstel van de culturele sector in Den Helder. Daaruit moet blijken welke instellingen, zowel professionele als die van amateurs of vrijwilligers, aanvullende steun nodig hebben. Volgens wethouder Heleen Keur is het doel om het culturele veld weer op het oude niveau te krijgen, maar hoe de verdeling van de gelden er precies uit gaat zien is niet duidelijk. De steun wordt in ieder geval gericht uitgedeeld, er komt geen algemene regeling.

“We onderzoeken eerst waar er gaten vallen. Dat is ook een vereiste vanuit het Rijk. De gemeente moet kunnen onderbouwen waar de financiële steun naartoe gaat”, aldus Keur. De Helderse culturele sector heeft net als overal in Nederland flinke klappen gehad volgens de wethouder, en de verwachting is dat de afbraak nog wel even blijft ‘dooretteren’: “Veel mensen zijn als het ware afgehaakt tijdens de corona periode. De bezoekersaantallen van theaters zijn bijvoorbeeld nog steeds niet op het oude niveau. Er is daarom ook nu nog steun nodig.”

De gemeente benadert zelf de organisaties waarop het onderzoek betrekking heeft. Wanneer het onderzoek is afgerond volgt meer informatie. De gelden moeten echter nu al worden gereserveerd, anders zou het bedrag worden teruggestort naar de algemene reserve.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button