Defensie

Marineschip keert terug uit Midden-Oosten

De komende tijd geen stationsschip beschikbaar voor het Caribisch gebied

Advertentie:

Den Helder – Zr.Ms. Holland keert terug naar Nederland vanuit het oostelijk deel van de Middellandse Zee. Dat heeft minister Kajsa Ollongren dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld. Het marineschip vaart daar sinds november om te helpen bij mogelijke evacuaties of humanitaire hulp aan Gaza.

Ollongren noemt de situatie in het Midden-Oosten onverminderd zorgelijk. De toestand aan de grens tussen Israël en Libanon is zeer fragiel. Het risico op verdere uitbreiding van het conflict in de regio is aanwezig, schrijft ze. Daarnaast heeft de bevolking van Gaza op grote schaal onmiddellijke, veilige en ongehinderde humanitaire hulp nodig. “Nederland is voorbereid op verschillende scenario’s en houdt de situatie in het Midden-Oosten nauwlettend in de gaten”, aldus de minister.

In Nederland blijft een joint taskforce met twee C-130 Hercules-transportvliegtuigen paraat staan om snel in actie te komen in het geval van een mogelijke evacuatie. Eerder was dat op Cyprus. Een klein team militairen is nog op het eiland voor logistieke doeleinden. Zo zijn eenheden snel in te zetten mocht dat nodig zijn.

Geen schip in Caribisch gebied
Ollongren meldt verder dat er de komende tijd geen stationsschip beschikbaar is voor het Caribisch gebied. Hiervoor stond Zr.Ms. Holland namelijk gepland. Vanaf medio april kan ‘de West’ weer rekenen op een marineschip. Voor onverwachte situaties of calamiteiten houdt Defensie een eenheid in Nederland achter de hand. Ook zijn eenheden die permanent in het Caribisch gebied zijn gestationeerd beschikbaar voor inzet.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button