Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon heeft 2101 bedden voor arbeidsmigranten, uitbreiding tot 3499 gepland

Hollands Kroon – Hollands Kroon heeft op dit moment 2101 vergunde bedden beschikbaar voor arbeidsmigranten, zo laat het college weten naar aanleiding van vragen door onder andere GroenLinks. Deze huisvesting is op dit moment verdeeld over 77 accommodaties, maar er zijn nog negen andere locaties met een vergunning die nog niet in gebruik zijn. Voor acht andere initiatieven loopt de vergunningsaanvraag nog en voor één grootschalige locatie is een principeverzoek goedgekeurd. Het totaal komt daarmee op 3499.

Over het principeverzoek voor de huisvesting van 440 arbeidsmigranten bij Royal Flora in Middenmeer heeft de raad in februari haar goedkeuring uitgesproken. Met de realisatie van dit plan, de afronding van de lopende initiatieven en het in gebruik nemen van alle reeds vergunde locaties komt het totaal aantal arbeidsmigranten in Middenmeer en op Agriport op 1511 uit. De Van de rest van de arbeidsmigranten wonen er ongeveer 500 in zowel Breezand als Wieringerwerf. De 1000 resterende arbeiders wonen verdeeld over de verschillende kleine kernen als Slootdorp (150), ‘t Veld (104) en Den Oever (119).

Het meest recente onderzoek door Greenports Nederland laat zien dat er in 2020 slechts 1800 arbeidsmigranten ook daadwerkelijk in Hollands Kroon werken. Daarmee vangt de gemeente na realisatie van alle initiatieven straks 1700 arbeidsmigranten op die werkzaam zijn in andere gemeenten. Onderzoeksbureau Decisio noemt het opvallend dat het aantal arbeidsmigranten dat woont in Hollands Kroon sterk blijft groeien, terwijl het aantal werkzame arbeidsmigranten juist langzaam afneemt. Daarbij komt dat uit onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van de arbeidsmigranten zich helemaal niet inschrijft in de gemeente waar zij gaan werken. De kans bestaat dus dat het aantal nog veel groter is.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. Dit colleve van B&W proveert tot haar allerlaatste werkdag, 30 juni 2022, nog wanhopig zoveel mogelijk plannetjes en ‘visies’ zonder enige verantwoordde onderbouwing de wereld in te slingeren. Het is overduidelijk aan het eind van haar bestuurlijke Latijn. Zoals gebruikelijk heeft schijt aan welke vorm van bescheidenheid dan ook, zo’n week voor het definitieve einde van hun bewind, na 10 jaar koning over Hollands Kroon gekraaid te hebben. Tijd voor een wat bescheidener college dat haar oor te luister legt bij de burgers en alle bedrijven, niet allen hun vriendjes.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Back to top button
%d bloggers liken dit: