Cultuur/NatuurHollands KroonMaritiem

Wieringer Aak WR179 terug naar Wieringen

Advertentie:

Den Oever – De historische Wieringer Aak WR179 komt terug naar Wieringen en krijg een plekje in de ‘historische hoek’ van de haven in Den Oever. Met de komst van het schip, dat in 1912 is gebouwd in de werf van Wijbrands in Hindeloopen, heeft de haven van Den Oever nu van iedere werf waar de Wieringer schepen zijn gebouwd een exemplaar in de haven liggen.

De WR179 is ingeschreven in het Register Varend Erfgoed Nederland van de Federatie van Varend Erfgoed Nederland (FVEN). De historie van het schip sinds de bouw begin 20e eeuw is voor een groot deel bekend. Zo kreeg het in de jaren 30 een motor en werd het gebruikt voor de visserij op krukels, oesters, wulken, mossels, ansjovis en paling op de Zuiderzee en de Waddenzee. Tijdens de oorlog werd het schip gevorderd door de Kriegsmarine, om daarna weer in de visserij te worden gebruikt. In 1964 is het schip uitgeschreven uit het visserijregister.

Nu is het een privé schip. Het wordt recreatief gebruikt, maar ook met enige regelmaat als vergaderlocatie voor bedrijven die met hun team eens het kantoor uit willen. De WR179 heeft de afgelopen jaren geruime tijd in de Markerhaven van het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gelegen en ligt nu in de historische Blazerhaven in Workum. De eigenaren vinden de Historische Hoek een aantrekkelijke ligplaats voor hun schip en willen medewerking verlenen aan de activiteiten die vanuit de Historische Hoek worden georganiseerd zoals onder andere Open Monumentendag.

Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft besloten de WR179, net als de andere monumentale schepen in Den Oever, vrijstelling te geven van de betaling van havengelden. De mogelijkheid daartoe is opgenomen in de Verordening Havengeld 2022.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button