Den HelderVideo

Uit protest meer boodschappen mee: “Gewoon het hele product 0% btw” (video)

Advertentie:

Julianadorp – Groenteboeren gaven donderdag korting of extra gratis producten mee uit protest. De groentehandelaren wachten al tijden op een verlaging van de btw op groenten en fruit van negen naar nul procent. De verlaging van het belastingtarief werd al meerdere malen uitgesteld, en nu is duidelijk dat er aan de kant van het kabinet wordt getwijfeld of de regeling daadwerkelijk ingevoerd kan worden. De branchevereniging Ambachtelijke Versdetailhandel Nederland riep hun leden daarom op in actie te komen.

Marco Dijkema heeft een groentewinkel in winkelcentrum Dorperweerth in Julianadorp en deed mee aan de actie. Om aan zijn klanten te laten zien wat er voor hen als consument te winnen valt, kreeg iedere klant een paar extra producten mee naar huis. Hoe groter de aankoop, hoe meer gratis producten. Alles naar rato, net als bij de btw. “We geven onze klanten nectarines. Past bij de tijd van het jaar, en kunnen lekker onderweg gegeten worden. En laten we eerlijk zijn, het is altijd leuk als je extra waar voor je geld krijgt. Want dat is het.”

Regeerakkoord
De maatregel werd voor het eerst geopperd in het regeerakkoord van het huidige kabinet. De lagere prijzen van groente en fruit voor de consument zou mensen moeten bewegen om gezondere keuzes te maken. Er werd gedacht dat vooral mensen met een lager inkomen zouden hier bij gebaad zouden zijn, door de stijgende prijzen op levensmiddelen.

Het invoeren van de maatregel is meerdere keren uitgesteld, en nu wederom gepauzeerd door de uitkomsten van een rapport van economische onderzoeksgroep SEO. De onderzoeksgroep stelde dat de maatregel niet het gewenste effect zou hebben. Gezinnen met een hoger inkomen geven standaard meer uit aan groente en fruit dan gezinnen die minder te besteden hebben, en de groep schatte in dat dit koopgedrag niet zou veranderen wanneer de prijzen lager zouden liggen. Naar rato zouden mensen met een hoger inkomen dus meer voordeel hebben bij de regel dan mensen met een lager inkomen.

Juridisch kader
Daarnaast vormt het juridische kader een probleem, want waar wordt de grens getrokken? Dat een rauwe bloemkool onder de nieuwe belastingregels zou vallen mag duidelijk zijn, maar hoe wordt er bijvoorbeeld omgesprongen met bewerkte producten zoals conserven en vruchtensappen, waar doorgaans zout, suiker, of andere middelen aan zijn toegevoegd? En wanneer een stuk groente of fruit gefermenteerd, gepasteuriseerd of gesteriliseerd word, voldoet het dan nog aan de eisen? Een sluitende definitie over wat groente en fruit genoemd mag worden is volgens de onderzoekers nog niet zo makkelijk te stellen, en het doorvoeren van het verlaagde belastingtarief zit er daarom voorlopig nog niet in.

De branche is het uitstel zat, en roept op tot actie. Dijkema vind vooral dat de zaken moeilijker gemaakt worden dan ze zijn, zo zegt hij zelf. “Stel gewoon vast: alleen het hele product is exclusief btw. Misschien één bewerking, zoals snijden, maar dan wel zonder toevoegingen. Zodra je gaat bewerken of er maaltijden van maakt, dan raken we gewoon weer in de btw-sfeer.”

Toon meer

Brent van der Hell

Brent van der Hell is werkzaam bij Regio Noordkop als verslaggever / redacteur TV. Hij is bereikbaar via brent@regionoordkop.nl, of via de telefoonnummers 0627656370 en 0223684609.

3 reacties

  1. Belasting verlaging uitstel op uitstel, of het wel kan….belastingverhoging per direct zonder verder overleg of na te denken…

  2. Ze kunnen de belasting op gezonde voeding dan wel verlagen, maar dan zal het op andere producten weer verhoogd moeten worden om de wanprestaties te kunnen voortzetten.

    1. Juist. Onze overheid geeft geld uit als water. Dus linksom of rechtsom zal er meer belasting moeten worden geïnd.

Wellicht ook interessant

Back to top button