Uitgaan

Herdenken en vieren: 100 Jaar na de Zuiderzeewerken op Wieringen

Advertentie:

Den Oever – In 2024 is het precies een eeuw geleden dat Wieringen ophield een eiland te zijn door de aanleg van de Zuiderzeewerken. Dit jubileum wordt op bijzondere wijze gevierd met een reeks projecten die de invloed van deze waterwerken belichten, zowel historisch als in het huidige landschap. Eén van de hoogtepunten is de fototentoonstelling van Rem van den Bosch, die traditionele Wieringer rouwkleding in een nieuw jasje steekt.

Rem van den Bosch, een Zeeuwse fotograaf met een diepe fascinatie voor het leven met water, heeft de traditionele rouwkleding van Wieringen op een innovatieve manier heruitgevonden. Zijn project transformeert de stoffen en kleuren van deze kledij, waarbij hij gebruik maakt van gerecyclede plastic flessen. Deze keuze draagt een sterke boodschap over duurzaamheid en milieu, thema’s die van den Bosch nauw aan het hart liggen.

De fototentoonstelling, onderdeel van de Fotobiënnale Wieringen 2024, laat niet alleen zijn fotografische werken zien, maar omvat ook een film en een gedicht in het Wierings dialect, wat de culturele rijkdom en diversiteit van het gebied benadrukt. Wethouder Cultuur Robert Leever prijst het project als een perfecte weergave van de verbinding tussen verleden en heden, wat de beleving van cultuur door de jaren heen illustreert.

Erfenis
De expositie ‘Wieringen Eiland Af’ zal te zien zijn in de Zuiderzeekapel en de Oosterlanderkerk in Den Oever, en biedt een unieke kijk op de culturele en ecologische erfenis van de Zuiderzeewerken. Dit is een uitgelezen kans om te zien hoe hedendaagse kunst kan bijdragen aan ons begrip van geschiedenis en onze relatie met de omgeving.

Toon meer

Alicia Vos

Alicia Vos is weekendredacteur- / verslaggever voor Regio Noordkop en Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via de redactie, per e-mail: alicia@regionoordkop.nl en telefonisch via 0625112486.

Reageer op dit bericht

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wellicht ook interessant

Back to top button