Kop van Noord-HollandOverige

Passen en meten op elektriciteitsnet

Liander biedt ondernemers vergoeding voor verplaatsen energieafname en -productie

Advertentie:

Noordkop – Het elektriciteitsnet in Noord-Holland is overbelast. Tot nu toe bleef de Noordkop relatief buiten schot, maar ook delen van Hollands Kroon en Schagen hebben te maken met problemen. Er moet veel en langdurig werk plaatsvinden om de capaciteit te verhogen, om snel verlichting te bieden probeert Liander de energievraag en -aanbod ook op een andere manier beter te verdelen. Ondernemers krijgen een vergoeding als zij vrijwillig hun elektriciteitsafname of -productie verplaatsen naar een rustiger moment.

De overbelasting komt doordat de maximale capaciteit voor teruglevering bij elektriciteitsstation Oterleek is bereikt. Dat station bedient het oranje gebied op de afbeelding. De beperking geldt momenteel alleen voor ondernemers die willen terugleveren, voor consumenten heeft deze ontwikkeling nog geen gevolgen. Ondernemers die al terugleveren kunnen dit blijven doen, ze kunnen alleen niet extra terugleveren.

Nieuwe grootverbruikers of uitbreidingen moeten dus op de wachtlijst. Liander wil de groei van die wachtlijst temperen met kortetermijnoplossingen. Bijvoorbeeld door te vragen of ondernemers hun elektriciteitsvraag buiten ‘de spits’ kunnen plaatsen ontstaat er meer ruimte. Tegen een vergoeding kunnen deze ondernemers hun capaciteit dus verplaatsen of, als ze ruimte overhebben, teruggeven. Liander onderzoekt dit in een zogeheten ‘congestieonderzoek’.

Naast het verzoek aan ondernemers investeert de netbeheerder ook in nieuwe capaciteit. De komende drie jaar trekt de Liander €1,3 miljard uit om nieuwe verdeelstations en 945 transformatorhuisjes te bouwen, de capaciteit op bestaande stations uit te breiden en meer dan 2100 kilometer kabel te leggen.

Toon meer

Klaas Omta

Klaas Omta is, in het kader van een landelijk samenwerkingsproject tussen lokale en regionale omroepen en de NOS, namens de NOS werkzaam bij Regio Noordkop als algemeen verslaggever. Hij is bereikbaar via klaas@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button