Den HelderPolitiek

Vragen over goedkope energie voor de minima

Den Helder – De fractie van Samen Actief sr. twijfelt over het goede voornemen van de gemeente Den Helder om de burger via een aangesloten bedrijf (gezondverzekerd.nl) mogelijk van goedkopere energie te voorzien. “Op zich is het een nobel streven, maar naar onderzoek van ons blijken er mogelijk toch wat problemen op te kunnen doemen”, zo meldt raadslid Marinus Vermooten.

In vragen aan het college stelt Vermooten dat vooralsnog alleen wordt gesproken over ‘mogelijke besparingen’. Hij stelt verder dat op dit moment alleen variabele energiecontracten worden afgesloten met afrekening achteraf. Dat betekent dat de minima achteraf dus met financiële problemen kan worden geconfronteerd, terwijl deze groep juist behoefte heeft aan duidelijkheid vooraf. “Dan is het te laat en zal de inwoner nog verder wegzakken in het financiële moeras.”

Vermooten stelt het college daarom de volgende vragen:

 1. Is nl een non-profitorganisatie of een commercieel bedrijf?
 2. Wat is het verschil tussen nl en energievergelijker.nl (beide zelfde vestigingsadres)?
 3. Greenchoice, Energiedirect, Innova en Essent zijn reguliere marktpartijen die energie leveren en worden aangeboden via gezondverzekeren.nl


  In een raadsinformatiebrief staat dat de gemeente de minima tarieven wil aanbieden die in de reguliere markt niet beschikbaar zijn. Welk percentage zijn de minima goedkoper uit, dan zij rechtstreeks een energiecontract zouden afsluiten bij eerder genoemde marktpartijen?

 4. Kan het college van burgemeester en wethouders garanderen dat als de minima via nl een energiecontract afsluiten, daadwerkelijk minder betalen dan de reguliere tarieven binnen de energiebranche. Dus ook dat zij minder betalen dan de reguliere prijzen van Greenchoice, Energiedirect, Innova en Essent?
 5. Kan het college van burgemeester en wethouders garanderen dat onze minima na het afsluiten van een energiecontract bij nl blijvend goedkoper uit is, dan de reguliere markt? Incl. de reguliere tarieven van Greenchoice, Energiedirect, Innova en Essent?
 6. Is het college van burgemeester en wethouders het met ons eens, dat de grootste besparing van energie te behalen valt uit het verduurzamen van huizen?
 7. Is het college van burgemeester en wethouders het met ons eens dat verhuurders van sociale huurwoningen hun prioriteiten moeten verleggen richting verduurzaming van hun bestaande woningen? En dat iedere woning binnen de sociale huursector voor 2025 minimaal energielabel B moeten hebben? Dit omdat verduurzaming een grotere besparing oplevert voor de huurder.
 8. Welke middelen zijn er om verhuurders van sociale huurwoningen te dwingen om woningen te verduurzamen naar minimaal Energielabel B? Daarbij alle opties te geven, welke kunnen worden afgedwongen door gemeenteraad, college van burgemeester en wethouders of provincie en Rijksoverheid?
  • Is het mogelijk om gemeentelijke borgstellingen/garanties te verlagen indien de verhuurders van sociale woningbouw niet overgaan tot een snelle verduurzaming?
  • Is het mogelijk om nieuwbouwprojecten te weigeren of te verkleinen als woningcorporaties niet actief bezig zijn met de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad?
  • Is het mogelijk om versnelde omgevingsvergunningen af te geven bij verduurzaming van woningen?
Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

1 reactie

 1. heeft iedereen geen recht op goedkope energie, waarom alleen de minima Jan Modaal heeft het net zo moeilijk hoor ik vind dit niet vcooret. Minima krijgen alles en Jan Modaal kan barsten!

Back to top button
%d bloggers liken dit: