Recensie

Oppenheimer (recensie)

Advertentie:

De atoombom heeft in de geschiedenis een belangrijk keerpunt veroorzaakt. De in New York geboren J. Robert Oppenheimer werd wel de vader van de atoombom genoemd. Regisseur en schrijver Christopher Nolan, die in 2005 doorbrak met “Batman Begins”, besloot het verhaal rond Oppenheimer te verfilmen.

Naast bekende films als “The Dark Knight”, “Inception” en “Interstellar” is hij met “Dunkirk” al eerder bezig geweest een stukje geschiedenis in beeld te brengen. De hoofdrol wordt gespeeld door Cillian Murphy, die vooral bekend werd als Tommy Shelby in “Peaky Blinders”. Nolan en Murphy werkten eerder samen in “The Dark Knight” en “Dunkirk”. Naast Murphy weet Nolan een indrukwekkende lijst acteurs en actrices in het drie uur durende project te halen.

We zien hoe de jonge Robert Oppenheimer (Murphy) als briljante student op de universiteit van Göttingen in Duitsland zijn doctoraat in de natuurkunde haalt. Eenmaal terug in de USA start hij op de universiteit van Californië in Berkeley een onderzoek naar de quantum natuurkunde. Hij leert de latere Nobelprijs winnaar Ernest Lawrence (Hartnett) kennen en heeft een romantische relatie met de Amerikaanse communist Jean Tatlock (Pugh). Later ontmoet hij Kitty Puening (Blunt) met wie hij in het huwelijk treedt.

Bouw Pentagon
Generaal Leslie Groves (Demon) is de man die het toezicht had op de bouw van het Pentagon. Hij is de man die het Manhattan project moet leiden. Dit geheime project moet de atoombom ontwikkelen. Voor die job haalt hij Oppenheimer over om met een aantal wetenschappers een team te vormen. Ze stichten in de woestijn van New Mexico het Los Alamos laboratorium. Er wordt hard gewerkt om de eerste atoombomtest met de naam Trinity uit te kunnen voeren. Dat dit niet zonder problemen verloopt komt omdat er wrijving ontstaat tussen de politieke doelen en belangen, maar vooral ook de technische mogelijkheden en het geweten van de wetenschappers. In die strijd komt Lewis Straus (Downey Jr.) naar voren om de betrouwbaarheid van Oppenheimer, met zijn oude Communistische contacten, in twijfel te trekken.

Het verhaal volgt nauwgezet de werkelijkheid van de geschiedenis. Cillian Murphy is perfect als de wetenschapper J. Robert Oppenheimer. Hij weet zijn persoonlijke twijfels en angsten, maar ook zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen voor zijn vak prachtig neer te zetten. Emily Blunt (Marry Poppins returns, Jungle Cruise) is de krachtige vrouw Kitty die Oppenheimer regelmatig weet te steunen en te motiveren. Matt Damon (Jason Bourne, Interstellar) is de standvastige Generaal Groves die op eigenzinnige wijze de wetenschapper door dik en dun blijft steunen omdat hij nodig is voor het project.

Einstein
Robert Downey Jr. (Iron Man, Sherlock Holmes) speelt de gefrustreerde Lewis Strauss die zich ontwikkelt tot een geduchte tegenstander. Florence Pugh (A Good Person, Don’t Worry Darling) is het communistische vriendinnetje van Robert. Kenneth Branagh (Hercule Poirot in Murder on the Orient Express) is de Deense wetenschapper en vriend Niels Bohr. Albert Einstein komt als tijdgenoot natuurlijk ook voor in het verhaal. Robert en Albert hebben regelmatig contact met elkaar. Einstein wordt gespeeld door Tom Conti. Rami Malek (Freddy Mercury in Bohemian Rapsody) speelt een kleine rol als de wetenschapper David Hill.

De film geeft een mooi tijdsbeeld van de aanloop naar de koude oorlog en de ontwikkeling van de atoombom. Vooral de achterdocht die Oppenheimer ondervond is een steeds terugkerend onderdeel in zijn leven. De regisseur is er perfect in geslaagd het verhaal met zoveel spelers goed in beeld te brengen. Het is met 3:00 uur wel een lange zit, maar mag zich rustig onder de topfilms scharen.

Regie: Christopher Nolan
Met: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Alden Ehrenreich, Scott Grimes, Florence Pugh, Rami Malek, Kenneth Branagh, Tom Conti, Benny Safdie, Michael Angarano, Josh Hartnett, Jason Clarke, Dylan Arnold, Louise Lombard,
Kijkwijzer: 12 jaar

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button