Den Helder

Bunkermuseum weer open: “Oorlogsverhalen levend houden”

Advertentie:

Julianadorp – Bezoekers konden donderdag voor het eerst dit jaar weer een kijkje nemen in de M219 bunker aan de Zanddijk. Voorzitter André de Vries vindt het belangrijk dat de oorlogsverhalen verteld blijven worden: “Jeugd laten zien wat nou eigenlijk de oorlog was.”

Traditiegetrouw opent bunkermuseum M219 op 4 mei, de dag van de nationale dodenherdenking, voor het eerst in het jaar de poorten voor bezoekers. Zodoende baanden een aantal Nederlandse en Duitse bezoekers hun weg naar het museum bij strandslag de Zandloper in Julianadorp. Ook vanuit de jeugd is er belangstelling voor de bunker. Zo leidt een jonge vrijwilliger het toegestroomde publiek rond door het verdedigingswerk en zijn er ook een aantal kinderen op de open dag afgekomen. Voorzitter André de Vries vindt het belangrijk dat ook zij de geschiedenis kennen: “Als je bij de jeugd navraagt wie de belangrijkste man was in de Tweede Wereldoorlog, zeggen een hele hoop Napoleon.”

De Vries kreeg in 2014 de sleutel van de bunker overhandigd. Daarna moest er wel nog aardig wat gebeuren voordat de bunker open kon als museum. Via de schacht in het midden, waar in de oorlog een kanon op stond, is in de loop der jaren namelijk veel zand in de bunker terechtgekomen. “Twee jaar lang hebben we iedere zaterdag met scheppen lopen spitten”, vertelt De Vries. “In eerste instantie met het doorgeven van emmertjes. Op een gegeven moment kregen we gelukkig een katrol waarmee we het zand omhoog konden halen.”

Toen al die werkzaamheden waren verricht, kon de M219 worden ingericht als museum. Over de jaren heeft De Vries behoorlijk wat oorlogsvoorwerpen verzameld. Zo zijn in het bunkermuseum onder meer granaatonderdelen, pistolen, geweren en bootonderdelen tentoongesteld. Daarnaast heeft De Vries zelfs speciaal een 3D-printer aangeschaft. Daarmee ontwikkelt hij een maquette waar zichtbaar wordt hoe de bunkers er in originele staat uitzagen. Pronkstuk is volgens de voorzitter een grenspaal waarop ‘Helder’ en ‘Callantsoog’ staat. Bezoekers die de paal in het museum willen bewonderen moeten er echter snel bij zijn, want later dit jaar wordt de paal teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek.

Twee M219-bunkers
Aan de hele Atlantikwall, die van Noorwegen tot aan de grens met Spanje loopt, staan maar twee bunkers van het type M219. Deze zijn allebei aan strandopgang de Zandloper in Julianadorp gevestigd. Opvallend is dat zij nooit in gebruik zijn genomen. Dit komt omdat de bunkers nog niet af waren toen de oorlog al beëindigd was. De bunker aan de noordzijde is sinds een aantal jaar geopend voor publiek. De bunker aan de zuidzijde van de strandopgang is niet opengesteld voor publiek, al wil de Vries deze op den duur misschien ook wel uitgraven. “Als ik genoeg vrijwilligers heb wel.” De bunker aan de zuidzijde biedt nu een uitzichtpunt waar bezoekers een prachtige kijk hebben op de duinen en het strand van Julianadorp.

Het bunkermuseum draait op vrijwilligers. De Vries legt uit dat dat aantal echter sterk terugloopt. “We hebben nu acht vrijwilligers. Vorig jaar waren dat er nog zestien. De voorzitter zegt dan ook op zoek te zijn naar nieuwe aanwas. Er komt namelijk heel wat onderhoud kijken bij een bunker. Ook zegt De Vries wel wat extra handjes te kunnen gebruiken wanneer andere vrijwilligers op vakantie zijn.

Bezoekers
De voorzitter constateert dat er over het algemeen veel Duitse toeristen naar de bunker komen. “Zij tonen bij ons museum veel meer belangstelling dan de Nederlanders.” Volgens de voorzitter komt dat doordat er in Duitsland weinig informatie wordt gegeven over de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Die informatie krijgen zij wel bij het bunkermuseum. Het bunkermuseum is 5 mei opnieuw geopend.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

3 reacties

  1. Een wal langs zee die zich uitstrekt over een lengte die te vergelijken is met een recente ´wal´ helemaal aan de oostgrens van Europa gebouwd door president Pjutler en zijn kornuiten. De geschiedenis leert ons weer een hoop over de dag van vandaag.
    Vandaag sloffen de ´dikke Duitsers ́ van vroeger die elke ochtend hun ´keul´ aan het Noordzeestrand groeven, volgens de Hollanders dan, als gewild toerist maar vermoeid na het hoge stijgingspercentage duinopwaarts, richting het strand. Ter hoogte van het betonnen geschuts ́monument ́, een gedenkteken dat ongewild een museum voor de vrijheid werd, wissen zij het zweet voortkomend uit de on-Nederlandse steile klimtocht het duin op, van hun voorhoofd. En wanneer zij, terwijl zij hun zakdoek voorzichtig weer in hun broekzak laten glijden, dan daarbij terloops hun blik naar rechts wenden ontwaren zij twee kleurige zeemeerminnen die lachend en hoopvol uitkijken over zee, tot hun verbazing afgebeeld op een half vergaan ´moordgeschut´. Wie anders kan nog hun gedachten lezen dan wijzelf. Life is a bitch.

  2. Super toffe bunker, zeker de moeite waard om eens een keer langs te gaan/komen!

Wellicht ook interessant

Back to top button