Aan de wandel in de Noordkop

Aan de wandel in de Noordkop: in eigen stad, Den Helder

Deze wandeling begint voor mij vanuit huis in de Indische buurt, de wandelaar ‘van buiten’ kan echter in het centrum bij de watertoren tegenover het station starten. Aan de andere kant van de rotonde staat de ‘spruitjesacademie’ (de voormalige Huishoudschool); tegenwoordig het kantoor van de plaatselijke Woningbouwcorporatie. De weg rechts, de Javastraat, brengt de wandelaar naar het Timorpark; een fijn klein park aan de rand van het Centrum.

Links aanhoudend voorbij de fitnessapparatuur sla ik de Borneolaan in met de houten huizen en daarna de Middenweg over om langs de Linie te gaan. Er is keus uit een wandelpad voor de bunker of, aan de andere kant van de heuvel, langs het ‘Braamstruikse Binnenpad’. Bij het tweede deel van dit Liniepad kan naast de bramenroute ook een pad door de bosjes worden gedaan, wat voor kinderen best een avontuur is… kruip door, sluip door!

Alsmaar rechtdoor is daar het in 1811 gebouwde Fort Dirks Admiraal, wat deel uitmaakt van de Stelling Den Helder. Bovenop staan twee kanonnen en een bankje, altijd fijn te kunnen zitten met uitzicht op water en groen. Het pad gaat omlaag en via het tunneltje onder de spoorlijn door komt de wandelaar in Quelderduijn; aangelegd in 1980, een relatief jong park. Er zijn wandel en fietspaden, een kind staat te vissen en er zijn een skatebaan en basketbalveld. In het park treffen we opeens een afbeelding aan, het lijkt wel of de kunstenaar Banksy hier zijn signatuur heeft achter gelaten!

Boatex
Mijn partner en ik zorgen dat we het park schuin doorsteken naar het grote kruispunt richting de Schooten. Daar begint schuin aan de overkant een gemaaid pad door het groen met veel wilde planten. Verderop bij de rotonde weer schuin naar de overkant, om met het groen rechts en de huizen aan het water links de route over gras te vervolgen. Dit is de wijk Boatex, what’s in a name, want iedereen lijkt hier een boot te hebben! Een bruggetje over en nog een bruggetje over en dan een stuk langs de drukke Rijksweg om via de Burgemeester Visserbrug Den Helder binnen te lopen. De Binnenhaven met de oude panden, die uitkijken over het Noordhollands kanaal met alle bedrijvigheid, brengt ons naar de volgende brug. Net daarvoor staat een kastje op een bank ‘kom je boeken bij me ruilen’ en ook dvd’s liggen erin. Wat is het toch leuk dat mensen zo hun spullen delen.

Via de Van Kinsbergenbrug gaan de defensiemedewerkers richting hun werk bij de Marine en wij slaan over de brug linksaf. Het Nieuwe Diep heeft een nautisch karakter met zicht op visserijschepen, de Marinehaven, bevoorradingsschepen en soms ligt er een boorplatform. Er zijn echter ook een paar monumentale panden, zoals de oude Zeevaartschool uit 1929 en het Koninklijk Instituut voor de Marine uit 1869. De Zeevaartschool is een goed voorbeeld hoe je een oud gebouw kunt behouden en geschikt maken voor gebruik in deze tijd. Een Helders architectenbureau en een Helderse aannemer tekenden voor uitbreiding en dat is fantastisch gedaan. Sinds 2016 maakt Wageningen Marine Research gebruik van dit pand.

Willemsoord
Op het laatste puntje van het vaste land is een horecavoorziening met de toepasselijke naam Lands End en hier vertrekt ook de veerpont naar Texel. Na de koffie vervolgen wij onze weg via Willemsoord, waar altijd wat te doen is. De oude scheepswerf heeft naast het Marinemuseum, Reddingsmuseum, bioscoop Kinepolis en schouwburg De Kampanje uitgebreide horeca, dus voor elk wat wils. Bezoek even MindsZ, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de meest verrassende meubels en accessoires maken. Via de Beatrixstraat met de mooiste bibliotheek van de wereld, winkels en horeca komt de wandelaar weer terug bij de Watertoren, het startpunt. Over het Centrum is nog heel wat te vertellen, maar dat komt wel tijdens een volgende wandeling in eigen stad, want we kunnen welgemeend zeggen over Den Helder: je bent echt heel bijzonder.

Toon meer

Jo Aggenbach

Jo is vrijwilliger verslaggever van Regio Noordkop. Ze schrijft verhalen voor de rubriek "Aan de wandel in de Noordkop", valt in als filmrecensent en schrijft nu en dan verhalen over leuke evenementen en activiteiten in de Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

2 reacties

  1. Super leuk ! Loop deze route best vaak maar keek nooit naar details! Nu kijk ik er anders naar ! Bedankt !

Back to top button
%d bloggers liken dit: