Texel

Texelse wasplaatjes op NPO2

Advertentie:

Texel – De wasplaatjes van Texel zijn maandag 8 januari te zien in het NPO2-televisieprogramma Binnenste Buiten. Wasplaatjes zijn bijzondere paddenstoelen. Conservator en bioloog van Ecomare Arthur Oosterbaan gaat in het programma, samen met boswachter Marieke Schatteleijn, naar ze op zoek. Op de opnamedag stormde het behoorlijk, wat een onstuimige aflevering heeft opgeleverd.

Dankzij gedegen voorwerk wist Arthur waar hij de cameraploeg naartoe moest leiden om zoveel mogelijk verschillende soorten wasplaatjes te kunnen filmen. Onder andere de granaatbloemwasplaat, de geurige wasplaat en de elfenwasplaat komen voor in het item. Wasplaatjes zijn echte graslandpaddenstoelen. Het zijn indicatorsoorten voor voedselarme, permanente graslanden die weinig verstoord worden. Doordat dit soort gebieden schaars zijn geworden, zijn bijna alle wasplaatjes zeldzaam. Marcel Groenendaal, voormalig boswachter op Texel, ontdekte de granaatbloemwasplaat. Hij volgt ze elk jaar en ontdekt vaker paddenstoelen in Nederland.

Wasplaatjes danken hun naam aan de ‘vettige’ plaatjes, steel en hoed. Alsof de hele paddenstoel met was is ingesmeerd. Er valt nog veel meer over deze paddenstoelen te vertellen, kijk daarvoor op maandag 8 januari naar Binnenste Buiten om 19.08 uur op NPO2.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button