Defensie

Marine redt Venezolaanse vissers

Adverentie

Zr.Ms. Groningen heeft afgelopen vrijdag een succesvolle reddingsoperatie uitgevoerd op een drijvende vissersboot, 60 mijl ten noorden van Bonaire. Bij deze actie zijn zes Venezolaanse vissers gered, zo meldt Defensie.

In de nacht van 19 op 20 september detecteerde het DASH-8 vliegtuig van de Kustwacht de vissersboot Eudismar, waarvan de bemanning op het dek om hulp stond te zwaaien. Het kustwachtvliegtuig heeft de tanker Liberty Bay, die in de buurt van de vissersboot voer, opgeroepen de boot te assisteren. Het Rescue en Coordination Center van de Kustwacht heeft Zr.Ms. Groningen, die kustwachtpatrouille in het Caribisch Gebied heeft, ingelicht. Hierna is Zr.Ms. Groningen direct opgestoomd om eerste hulp te verlenen. De tanker Liberty Bay is verzocht langszij de boot te blijven, totdat het stationsschip in de buurt was om hulp te bieden.

Op drift
Bij aankomst van Zr.Ms. Groningen bleek de bemanning al achttien dagen op drift te zijn, nadat zij motorpech hadden gekregen tijdens hun visactiviteiten nabij Trinidad en Tobago. De bemanning zat op dat moment al dagen zonder voedsel en water en had dringend medische zorg nodig. De opvarenden hadden op dat moment de hoop op overleven al bijna opgegeven.

De Groningen heeft de bemanning van Eudismar eerste hulp geboden in de vorm van medische zorg, voedsel en water. De technische dienst van Zr.Ms. Groningen heeft vervolgens een van haar buitenboordmotoren op de vissersboot gemonteerd, waarna de boot onder begeleiding van het schip naar Bonaire is gevaren. Hier is de bemanning vandaag overgedragen aan de Kustwacht, Koninklijke Marechaussee en heeft het ziekenhuis op Bonaire de zorg voor de bemanning op zich genomen.

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button