Politiek

Bezuinigingen op cultuursector worden beperkt

Advertentie:

Den Helder – De gemeente gaat in 2026 en 2027 € 200.000,- bezuinigen op de subsidies van de Helderse Vallei, Kampanje, Triade en Kopgroep bibliotheek. Dat is een ton minder dan wat het college wilde bezuinigen op de vier cultuurinstellingen. Met dat amendement kwam de Stadspartij woensdag bij de behandeling van de begroting, om de pijn voor de cultuursector te verzachten. Het voorstel van de Stadspartij was dat de overige € 100.000,- voor beide jaren dan wordt gedekt door de opbrengst vanuit de verhoging van de toeristenbelasting.

Het amendement om de bezuinigingen op de subsidies voor 2026 en 2027 terug te brengen van € 300.000,- naar € 200.000,- per jaar werd door wethouder Camara ontraden. Hij is van mening dat het bedrag van € 300.000,- reëel is. Ten eerste betreft dat bedrag slechts vijf procent van de jaarlijkse subsidie die de vier culturele instellingen ontvangen, zegt Camara. Daarnaast vindt de wethouder het “gezien alle bezuinigingen binnen het sociaal domein” terecht dat er ook een bezuinigingsmaatregel naar andere grote subsidiepartners gaat. Dat laat niet weg dat het college beseft dat dit een uitdaging is voor de vier instellingen “die wij een warm hart toedragen”, aldus Camara.

Gesteund door de raad
Tijdens de raadscommissie bestuur en middelen op 11 oktober 2023 luidde er nog een noodkreet van de directeur van kunsteducatiecentrum Triade, Sander Boschma, dat het bezuinigingsvoorstel een slecht idee is. De directeur kon toen al op veel steun vanuit de commissie rekenen en nu steunt ook de gemeenteraad het voorstel om de bezuinigingen op de culturele sector te verlagen. Alleen de VVD stemde tegen het amendement van de Stadspartij.

Ook al worden de bezuinigingsvoorstellen voor de jaren 2026 en 2027 pas later behandeld, heeft een raadsmeerderheid hiermee alvast besloten dat jaarlijkse bezuinigingen van € 300.000,- op de cultuursector te hoog zijn. Bezuinigen is nodig omdat de gemeente Den Helder, net als andere gemeenten in Nederland, vanaf 2026 mogelijk veel minder geld krijgt van het Rijk. Door de bezuinigingen nu alvast op te nemen in de meerjarenbegroting, anticipeert de gemeente op dat zogenoemde ravijnjaar en kan de cultuursector hier ook ver van tevoren rekening mee houden.

Toon meer

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button