Uitgaan

Boost speelde hectische solo’s in de Stadshal

Den Helder – Het eerste concert van het komend winterseizoen georganiseerd door de club Nieuw & Diep trok afgelopen zondag ruim 100 bezoekers. Plaats van handeling was De Stadshal. Het kakelverse trio Mostert, Hol en Kooger opende een nieuw muzikaal seizoen – een soort wedergeboorte – onder de naam Boost.

Organist Rob Mostert zijn toelichting voorafgaand luidde “..het is rock uit de jaren zeventig, die ons vooral inspireert, progressive rock, denk aan John Lord en Keith Emmerson. Ook werd nog gerefereerd aan de 50ste sterfdag van gitaarlegende Jimi Hendrix, een grote inspiratiebron voor gitarist Jerôme Hol. Progrock dus. Een sinds de punkexplosie van 1977 veelal verguisde muziekstijl. Het is 2020 en Progrock mag weer, zelfs bij een jazzclub.”

Het publiek maalde er niet om en ging er nog maar eens goed voor zitten. Al vanaf het eerste stuk was het inderdaad pure Progrock wat de klok sloeg, met gitaarriffs en diepe – middenrif beroerende – bassen uit de Moog synthesizer. Gelaagde, aanzwellende akkoorden uit het toch altijd weer imposante “koningsorgel” van Hammond – de B3 – vulden de plaats van handeling. Gitarist Jerôme Hol trok meteen flink van leer met imposante solopartijen, waarbij vaak het “wah-wah” pedaal werd ingetrapt. Dat klonk weer als vanouds.

The Absence Of Presence
Met het tweede nummer belandde het publiek in een psychedelische trip naar een nog niet ontdekt sterrenstelsel. Geen Pink Floyd, maar een compositie van drummer Erik Kooger, die de ruimtevlucht heel knap verluchtte met een minimale drumkit en een Tibetaans bekkentje. Na een aanvankelijk een lang sferisch naar een spannende ontknoping, die niet kwam. De titel was goed gekozen: The Absence Of Presence. Alle drie brachten eigen songs in, die – tijdens de maanden van muzikale corona-onthouding – in de oefenruimte tot stand zijn gekomen. Rob Mostert vertelde ook hoe moeilijk het is bij instrumentale composities een titel te bedenken. Zo had hij een stuk geschreven met als werktitel: Hester(kom je nog?), dat overigens lekker luisterde met een fijne groove, virtuoos orgelwerk en gierende gitaarsolo’s van Hol, die Richie Blackmore met gemak naar de kroon stak.

De eerste set was al met al aardig gevarieerd met prima bluesrock-jams en zowaar een stukje jazz met een gejaagde hardbopper, waarbij Mostert zijn blote voeten over de baspedalen deed flitsen en de hectische solo’s van orgel, gitaar en drums elkaar in razende vaart afwisselden. Een van de hoogtepunten was het in de tweede set gespeelde One Moment In Time, niet in de overbekende jazzstandard, maar een compositie van Jerôme Hol. Na een prachtig gedragen intro, waarbij de beide Leslieboxen de Hammond lieten ronken als een opstijgende Boeing 747, ontbolsterde zich een fraai thema, messcherp door gitaar en orgel unisono gespeeld, uiteraard met fraaie solopartijen van Mostert en Hol. Op zo’n moment hoort de kenner vooral Focus voorbijkomen, maar dan zonder gejodel van Thijs van Leer.

Een andere compositie van Erik Kooger, Vey Almost Commercial, liet weer een heel andere stijl horen, meer dance-achtig, luchtig, maar wel met vette moogbassen. Dat gaf een heel aardig resultaat met deze bezetting en houdt beslist een belofte in betreffende de muzikale ontwikkeling van Boost! Want dit trio zit meer in de buurt van bands als Orgelvreten en De Wolff dan van bijvoorbeeld The Preacher Men en Montis Goudsmit Directie. Het was een heel gevarieerd optreden van drie klasbakken, die ook heel veel plezier op het podium uitstraalden. Het publiek toonde haar waardering met de roep om meer. De toegift van Boost! was een fraaie Prince-cover. Heel gepast en heel geraffineerd had Jerôme Hol hierin een passage van Jimi verstopt, 3rd Stone From The Sun(met dank aan bluesboy Peter). Een fijn eerste concert. Het was goed toeven in Jazz Club Nieuw & Diep in de Stadshal van Theater De Kampanje.

Gerard Hoekmeijer

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button