Den Helder

Blauwe diesel voor wijkbeheer

Adverentie

Den Helder – Wethouder Remco Duijnker van Den Helder Energieneutraal, opende woensdag 22 september de tankinstallatie voor blauwe diesel. Dit gebeurde op de locatie van team Wijkbeheer, aan de Ambachtsweg. Met ingang van deze maand rijdt de vloot wagens van wijkonderhoud niet meer op gewone diesel maar op blauwe diesel. Dat scheelt jaarlijks 147.100 CO2-uitstoot ten opzichte van gewone diesel. Daarmee wordt de gemeente zelf ook stap-voor-stap steeds meer duurzaam.

Blauwe diesel is brandstof met een 90% lagere CO2-uitstoot. Het wordt gemaakt uit plantaardige afvaloliën: de plant heeft tijdens de groei al CO2 opgenomen uit de lucht. Blauwe diesel stoot ook nog eens 33% minder roet en fijnstof uit dan normale diesel. Dat maakt de brandstof beter voor de luchtkwaliteit in de stad. Blauwe diesel is wel duurder; ongeveer 20 cent per liter dan gewone diesel. Daar staat tegenover dat het zuiniger is in gebruik; ongeveer 10 procent ten opzicht van gewone diesel. Een ander groot voordeel: blauwe diesel kan zonder aanpassingen in de bestaande wagens worden gebruikt.

Beste oplossing
Remco Duijnker is blij met de tankinstallatie: “We weten nog niet wat de toekomst ons gaat brengen. Een aantal deelauto’s van de gemeente is elektrisch en de eerste gebruikerservaringen zijn positief. Gemeente Den Helder kijkt uit naar de toepassing van groene waterstof, maar zover is de techniek nog niet. Met blauwe diesel kunnen we ons huidige wagenpark behouden. Het gaat toch om 28 wagens voor wijkbeheer, die we nu niet hoeven te vernieuwen. Ondertussen besparen we wel flink op de CO2-uitstoot met deze brandstof. Voor nu is het win-win.”

Op de gemeentewerf wordt jaarlijks 50.000 liter diesel getankt zodat team wijkbeheer alle uitvoeringswerk in Julianadorp en Den Helder kan uitvoeren. Met gewone diesel wordt er dan ruwweg 163.100 kilogram CO2 uitgestoten. Met de ingecalculeerde besparing is dat nog maar 15.700 kilogram. Naast het verduurzamen van de eigen mobiliteit, werkt de gemeente aan het verduurzamen van de straatverlichting (met led), de eigen kantoorlocaties en de gymzalen in eigen beheer.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

3 reacties

  1. rare redenering trouwens dat deze diesel beter zou zijn omdat het vervaardigd uit planten die in het leven CO2 opgenomen hebben, de “standaard diesel” is vervaardigd uit aardolie wat op zijn beurt weer grotendeels uit plankton bestaat en plankton neemt net zoveel CO2 op als de regenwouden bij elkaar, dus is “standaard diesel” eigenlijk groener dan de blauwe…

   Kleine diertjes en plantjes in de zee hebben miljoenen jaren geleden gezorgd voor het ontstaan van aardolie. Dat gebeurde doordat op de laag plankton een dikke laag zand en klei kwam. De bewegingen van de aarde, de temperatuur en de druk van de dikke laag zorgden ervoor dat plankton veranderde in aardolie.(bron schooltv)

   Hoeveel CO2 neemt plankton op?
   Wetenschappers hebben ontdekt dat microscopisch kleine planten, diatomeeën genaamd, elk jaar 10-20 miljard ton koolstofdioxide (CO2) absorberen terwijl ze op het oppervlak van de oceaan drijven. Dat is gelijk aan de hoeveelheid koolstof die jaarlijks wordt vastgelegd door alle regenwouden van de wereld . (bron: weforum.org)

 1. @ RB mooi onderbouwd betoog ! ik wil daar nog iets aan toevoegen.Volgens de auteur van het stuk is de diesel wel iets duurder nl 20 cent per liter.Verder schrijft hij dat het om 50.000 liter per jaar gaat.Dat komt neer op een extra van 10.000 euro per jaar.Gezien het feit dat deze kosten worden betaald uit de gemeente kas ( lees gemeentelijke belastingen) lijkt deze vergroening dus een sigaar uit eigen doos voor de Helderse inwoner .Welke al zucht onder allerlei energie heffingen van de overheid en energie bedrijven om maar wat te noemen.

Wellicht ook interessant

Back to top button
%d bloggers liken dit: