Den Helder

Lange Jaap; burgemeester deelt de zorgen, CDA Tweede Kamer bevraagt de minister

Huisduinen – Jan de Boer, de burgemeester van Den Helder, begrijpt de emoties en zorgen van de inwoners over de Lange Jaap. “Voor de inwoners van Den Helder is de Lange Jaap als een icoon van veiligheid. Voor vissers die weer terug varen. Voor marinemensen die weer thuiskomen en de veilige haven in zicht hebben. En voor inwoners van Den Helder die na weggeweest te zijn, de stralen van de vuurtoren weer zien.”

“Het is een icoon en landmark die onlosmakelijk is verbonden aan Den Helder. Inwoners voelen zich enorm verbonden met hun Lange Jaap. Daarnaast is de vuurtoren ook nationaal een bekendheid. De ontdekking van Rijkswaterstaat van de scheurtjes in de wand van de vuurtoren is heel recent. Het heeft ons verrast, dit was nog niet eerder bekend. Ik begrijp dat dit nieuws schokkend is voor velen. Dat blijkt ook uit de vele reacties op dit nieuws.”

“Meer onderzoek is nu nodig om te weten wat de gevolgen zijn en wat er nodig is voor het behoud. Dat pakt Rijkswaterstaat verder op met de deskundigheid die dat vereist. Voor nu ligt de prioriteit op veiligheid van de omgeving. Daarom is de weg rond de vuurtoren afgesloten. Wij verwachten dat RWS ons, en daarmee de bewoners, regelmatig op de hoogte houdt over de voortgang.”

CDA
De Tweede Kamerfractie van het CDA gaat de minister van infrastructuur en waterstaat bevragen inzake de situatie rondom de Helderse Lange Jaap. Nadat eerder bekend werd dat de omgeving rondom de vuurtoren is afgezet vanwege dreigend instortingsgevaar, wil het CDA nu van de minister weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. Daarnaast vraagt het CDA expliciet welke stappen er op de korte termijn genomen gaan worden om de situatie op te lossen.

Harmen Krul, fractievoorzitter van de fractie in Den Helder, zocht direct contact met de Tweede Kamerfractie van het CDA. “Rijkswaterstaat, en dus het ministerie van Infrastructuur en waterstaat, is verantwoordelijk. Die kunnen alleen in het parlement verantwoordelijk worden gehouden – ik heb gelijk de telefoon gepakt en contact gezocht met de woordvoeder van het CDA, Jaco Geurts. Ik ben blij dat dit direct opgepakt is, zo zie je maar hoe sterk de link kan zijn tussen lokaal en landelijk.”

Het CDA wilt onder meer van de minister weten wat er met het onderzoek van TNO in 1998 is gedaan rondom de inspectie van de vloeren van de vuurtoren, men verlangd ook een uitgebreid overzicht van al het gedane onderhoud. Ook wil Geurts weten wat er met de uitkomsten van het onderzoek in 2010 door ‘International Engineering Consultant for Restoration Technology B.V.’ is gebeurd. Tot slot en bovenal wil het CDA weten wat de minister gaat doen om de ontstane problemen te verhelpen.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

6 reacties

 1. Doet Harmen Krul van CDA heel goed, geen onnodige en suggestieve vragen stellen aan het gemeentebestuur. Maar het probleem neerleggen waar het hoort, bij minister van infrastructuur.

  1. Marc, ik lees ook dit “zo zie je maar hoe sterk de link kan zijn tussen lokaal en landelijk”. In mijn ogen een kleine sneer naar de lokale partijen.

 2. Kunnen ze weer oeverloos lullen…..

  Willem Alexander zei recentelijk iets over dat Nederland een fijn land is om te wonen, nou daar valt Den Helder toch net even buiten de boot, wat een klotedorp is dit toch geworden 🙁

  1. Volgens mij is de vuurtoren van Rijkswaterstaat en niet van Den Helder
   Dus je bent aan het verkeerde adres.

   Als je Den Helder een klotedorp vindt moet je er zelf wat aan doen in plaats van alleen maar te mekkeren

Back to top button
%d bloggers liken dit: