Hollands Kroon – Hoewel het om miljoenen kilo’s afval gaat, is de zeer laagradioactieve filterkoek van Tata Steel die in de Wieringermeer gestort wordt ongevaarlijk voor mensen. Dat benadrukt het college van Hollands Kroon nog maar eens. In totaal is er tot nu toe 21.000 ton filterkoek van Tata gestort bij Afvalzorg Wieringermeer en de komende jaren zal er nog eens 25.000 ton op jaarbasis blijven binnenstromen.
Niet gevaarlijk
Hoewel het gemeentebestuur niet op de hoogte was van het storten van radioactief afval, zien zij verder weinig bezwaren. De stof polonium-210 waar het hier over gaat komt in de natuur in lage concentraties voor die veilig is voor mensen. In Europese wetgeving is voor mensen en milieu wettelijk vastgelegd wat veilige concentraties zijn van radioactieve stoffen zoals polonium-210. Volgens Afvalzorg gaat het in dit geval om één of twee deeltjes radioactief afval op een miljoen. Polonium-210 kan ook kunstmatig worden geproduceerd met een kernreactor. Dan is het wel gevaarlijk voor mensen, maar dat is hier niet aan de orde
De aanlevervoorwaarden van filterkoek van Tata Steel zijn volgens verwerker Afvalzorg te vergelijken met die van asbesthoudende grond: “Om het contactrisico uit te sluiten wordt het materiaal vochtig in vrachtwagens bij ons aangeleverd, waarmee eventuele verstuiving wordt vermeden. Vervolgens wordt het materiaal verwerkt en afgedekt met grondachtig materiaal. Dit grondachtige materiaal houdt de straling direct tegen tot het achtergrondniveau dat van nature in Nederland heerst.”
Bevoegd gezag
Ten slotte leeft en denkt de gemeente wel mee, maar heeft zij geen zeggenschap over dit onderwerp, ondanks dat het op haar grondgebied plaatsvindt. Wel wil het bestuur graag beter geïnformeerd worden in de toekomst: “Graag willen wij benadrukken dat de gemeente Hollands Kroon niet het bevoegde gezag is en dat er afspraken worden gemaakt met het bevoegde gezag, de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming, om in de toekomst eerder en beter te worden ingelicht.”
tata steel laagradioactief afval en de data centra water met chemicalien.. maar we hoeven nu niet bang te zijn. pas later.