Den HelderPolitiek

Volgens Behoorlijk Bestuur wordt De Lange Jaap bewust neergehaald

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur heeft in schriftelijke vragen aan het college B&W kenbaar gemaakt dat zij zich niet aan de indruk kunnen onttrekken dat het op instorten staan van vuurtoren de Lange Jaap een bewuste keuze is geweest. Volgens de partij is er een zwakke plek in de zeewering bij Kaaphoofd, waardoor de dijk straks verder landinwaards moet worden geplaatst. De vuurtoren kan dan ook niet blijven bestaan.

Volgens Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van de partij met de iconische rode vuurtoren in het eigen logo, duikt het college weg in deze kwestie. Zij wil weten of het klopt dat het onderhoud expres is uitgebleven, omdat eigenlijk toch al bekend is dat de vuurtoren naar de grond moet: “Ik besef me dat de toon wat zwaar is, maar we hebben hier al eerder vragen over gesteld. Toen werd iedere keer naar het Hoogheemraadschap gewezen. Nu wordt heel verrast gereageerd op de scheuren in de vuurtoren, maar een kind kon nog op zijn vingers natellen dat de scheuren die in de bodem zaten zich door zouden trekken. Onze fractie weet dat dit niet van de ene dag op de andere de vuurtoren zomaar overkomt, dit speelt namelijk al zeker 8 á 10 jaar.”

De Lange Jaap is als het aan Behoorlijk Bestuur ligt te iconisch voor Den Helder om te worden gesloopt. Daarnaast zijn er budgetten beschikbaar om historische gebouwen te onderhouden. Dat dit niet is gebeurd ruikt volgens Hamerslag dus naar opzet: “Ik heb heel sterk het vermoeden dat er bewust onderhoud wordt getraineerd, omdat ze De Lange Jaap op deze locatie niet willen handhaven. Ik ben heel benieuwd met welke antwoorden het college komt.” Hamerslag vindt het een zeer ernstige zaak. Volgens haar valt het Hoogheemraadschap en het gemeentebestuur beide iets te verwijten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

6 reacties

 1. Denk dat Behoorlijk Bestuur zich bij dit onderwerp hun boekje te buiten gaan…
  Feit: De vuurtoren is eigendom van Rijkswaterstaat.
  Feit: De vuurtoren heeft al jaren te maken met achterstallig onderhoud.
  Feit: De dijken zullen in de toekomst verzwaard moeten worden, maar hoe dit gebeurt is nog onderwerp van discussie.
  Feit: De vuurtoren gebouwd in 1877 is een rijksmonument.

  Pure onzin: Dat de gemeente Den Helder de vuurtoren bewust zou willen laten instorten.
  Pure onzin; Dat de dijk helemaal komt te lopen tot aan het ziekenhuis en dat oud Den Helder zou moeten wijken.

  Behoorlijk Bestuur zegt eigenlijk dat het gemeentebestuur expres mensen in gevaar willen brengen door de watertoren te laten instorten.
  Persoonlijk heb ik geen hoge pet op van het huidige gemeentebestuur, maar bewust mensen in gevaar brengen zullen ze nooit doen!

  Dat de vuurtoren in slechte staat is weet het gemeentebestuur al jaren. In de raadsperiode 2010-2014 is hier ook regelmatig over gesproken. Daarna was het binnen de gemeenteraad stil…. doodstil.

  Jan Roelofsen secretaris van de Vereniging Huisduiner Belang roept al jaren dat het achterstallig onderhoud moet worden aangepakt. En ook hij heeft 2 jaar geleden de noodklok geluid. Maar ook toen bleef het in de gemeenteraad stil…. doodstil.

  Ook Behoorlijk Bestuur bleef doodstil de huidige raadsperiode, ook na de noodkreet van Jan Roelofsen…

  Eén ding is duidelijk, dat de vuurtoren hoe dan ook gered moet worden. Het is alleen te hopen voor Jaap, dat hij nog een jaar overeind zal blijven staan.
  Want deze raad zal weer gaan schreeuwen vanaf de watertoren, maar kunnen de hoogte van de vuurtoren niet aan…

 2. Komt mij niet als verassing, zie vorige reacrie ….

  Alles wat een beetje historische waarde heeft in deze gemeente moet tegen de vlakte, alom bekend

  1. De spindoctor van Behoorlijk Bestuur.
   Die alle kieslijsten afbelt om oud kandidaten/raadsleden naar BB te trekken. En belooft ze allemaal een hoge plaats op de lijst.

 3. Geniale verkiezingsstunt.
  Ik heb nog geen stembiljet gezien en ik ben mijn vertrouwen al kwijt 😉

  (Eerlijk gezegd moet ik er wel aan toevoegen dat ik ben afgehaakt / afgestompt toen de gemeente niet wilde betalen voor het herstel van de watertoren; en de aannemer in kwestie beslag liet leggen op de watertoren 🤭)

 4. Behoorlijk Bestuur gebruikt dit gewoon als verkiezing stunt .Leugentje om beste wil ,ach geen probleem.De Helderse bevolking vals voorlichten : geen probleem .Alles voor de macht.Waardeloze partij ,met beroeps huilie huilie Sylvia H weer voorop.Zeer vermoeiend .Hopelijk na de volgende verkiezingen weer volkomen uit beeld.

Back to top button
%d bloggers liken dit: