Volgens Behoorlijk Bestuur wordt De Lange Jaap bewust neergehaald

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur heeft in schriftelijke vragen aan het college B&W kenbaar gemaakt dat zij zich niet aan de indruk kunnen onttrekken dat het op instorten staan van vuurtoren de Lange Jaap een bewuste keuze is geweest. Volgens de partij is er een zwakke plek in de zeewering bij Kaaphoofd, waardoor de dijk straks verder landinwaards moet worden geplaatst. De vuurtoren kan dan ook niet blijven bestaan.

Volgens Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van de partij met de iconische rode vuurtoren in het eigen logo, duikt het college weg in deze kwestie. Zij wil weten of het klopt dat het onderhoud expres is uitgebleven, omdat eigenlijk toch al bekend is dat de vuurtoren naar de grond moet: “Ik besef me dat de toon wat zwaar is, maar we hebben hier al eerder vragen over gesteld. Toen werd iedere keer naar het Hoogheemraadschap gewezen. Nu wordt heel verrast gereageerd op de scheuren in de vuurtoren, maar een kind kon nog op zijn vingers natellen dat de scheuren die in de bodem zaten zich door zouden trekken. Onze fractie weet dat dit niet van de ene dag op de andere de vuurtoren zomaar overkomt, dit speelt namelijk al zeker 8 á 10 jaar.”

De Lange Jaap is als het aan Behoorlijk Bestuur ligt te iconisch voor Den Helder om te worden gesloopt. Daarnaast zijn er budgetten beschikbaar om historische gebouwen te onderhouden. Dat dit niet is gebeurd ruikt volgens Hamerslag dus naar opzet: “Ik heb heel sterk het vermoeden dat er bewust onderhoud wordt getraineerd, omdat ze De Lange Jaap op deze locatie niet willen handhaven. Ik ben heel benieuwd met welke antwoorden het college komt.” Hamerslag vindt het een zeer ernstige zaak. Volgens haar valt het Hoogheemraadschap en het gemeentebestuur beide iets te verwijten.

Mobiele versie afsluiten