Hollands Kroon

Boek over begraafplaats Wieringermeer uitgebracht

Advertentie:

Middenmeer – Ina Hoogenbosch Glas heeft zondag haar boek ‘de geschiedenis van begraafplaats Wieringermeer’ gepresenteerd. De schrijfster heeft er twee jaar over gedaan om tot dit historische boek te komen.

Met een PowerPoint op de achtergrond vertelde Hoogenbosch Glas hoe ze tot dit resultaat gekomen is en wat daar zoal bij komt kijken. Vele archieven en kranten werden doorgenomen met vaak verrassende resultaten. Bij het onderzoek vormde het archief in Alkmaar een rijke bron voor informatie, aangezien het gemeentelijk archief van de Wieringermeer daar ligt opgeslagen. Zo werden in deze documenten onder meer de oude notulen van de begrafenisvereniging uitgeplozen. Bij de boekpresentatie werden diverse onderwerpen aan het licht gebracht, over onder meer het klassenstelsel, de betonnen paaltjes, de vele symbolen op de aula, de grafmonumenten en de symboliek van bloemen.

Een aangrijpend onderwerp in het boek gaat over een moeder die zich al lang afvroeg waar haar zoontje was begraven en of hij nog ergens ligt. Het antwoord werd gevonden: bij een van de betonnen paaltjes. De familie is erg blij met deze ontdekking. Ook gaat het over het begraven zelf, hoe dit vroeger ging en hoe dit tegenwoordig gaat. De Begrafenisvereniging Wieringermeer en hun vele medewerkers krijgen ook aandacht in het boek. Ook over de aula die maar niet kwam, over het onderhoud van de begraafplaats wordt geschreven en over waar men vroeger, in het begin van de polder, werd begraven.

Lilian Peters en Arno van der Veeke
De eerste exemplaren van het boek werden overhandigd aan wethouder Lilian Peters en aan Arno van der Veeke, de beheerder van de begraafplaats. Het Historisch Genootschap kreeg, als belangrijke ondersteuner van het project, ook een exemplaar voor in het archief. Voorzitter Jan Wouts nam het boek in ontvangst. Na afloop werd er grif gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het boek te kopen. Verder werd er nog lang nagepraat en was iedereen bijzonder onder de indruk van de inhoud en de opmaak van het boek.

Het boek is nog te verkrijgen. Daarvoor kan een mail worden gestuurd naar ina.hoogenbosch-glas@quicknet.nl. Kosten zijn €20,- exclusief verzendkosten. De opbrengst van het boek gaat naar de stichting in oprichting ‘Werkgroep Behoud Erfgoed Begraafplaats Wieringermeer in Middenmeer’. Op 30 september is er vanaf 10:30 uur een rondleiding op de begraafplaats. Meer informatie is ook bij Ina Hoogenbosch-Glas te verkrijgen. De Hollands Kroonse Uitdaging heeft middels tips en een incidentele subsidie bijgedragen aan de totstandkoming van dit boek.

Toon meer

Peter Rus

Peter Rus is sinds januari 2023 werkzaam bij Regio Noordkop als journalist. Hij is bereikbaar via peter@regionoordkop.nl en via 0625487127.

Wellicht ook interessant

Back to top button