Den HelderPolitiek

Door gefaseerde bezorging lopen inwoners energievouchers mis, Stadspartij wil opheldering

Advertentie:

Den Helder – Nadat de gemeente recentelijk de waardebonnen van €70,- voor energiebesparende producten opnieuw onder de aandacht heeft gebracht is de interesse in de bonnen enorm gestegen. Zoveel zelfs, dat veel inwoners van een koude kermis thuiskwamen toen zij de voucher wilde aanvragen: Ze zijn namelijk op. Volgens de Stadspartij is dit niet eerlijk, omdat sommige inwoners eerder werden geattendeerd dan anderen.

Al sinds het einde van 2020 is de voucher beschikbaar, maar er was toen niet zoveel aandacht voor. Sinds kort is de mogelijkheid om deze direct te verzilveren via de webshop van het Duurzaam Bouwloket toegevoegd. Wethouder Remco Duijnker gaf bij deze ontwikkeling al aan dat hij verwachtte dat woningeigenaren veel gebruik zouden maken van het aanbod. Een woordvoerder van het Duurzaam Bouwloket laat aan het Noordhollands Dagblad weten dat er in juni van dit jaar slechts 249 van de 3.100 beschikbare vouchers waren binnengekomen. Na het versturen van de brief begin oktober kwamen er binnen enkele weken bijna drieduizend aanvragen binnen. Zoveel dat het potje op is.

Rechtsongelijkheid
Op is op, zo zei de gemeente vooraf al. Maar, dan moet wel iedereen een kans krijgen, zo vindt de Stadspartij. De partij is aangesproken door een aantal inwoners van Den Helder die twee a drie dagen nadat zij de brief van de gemeente ontvingen al een aanvraag wilden doen toen bleek dat de subsidie niet meer beschikbaar is. Volgens fractievoorzitter Harrie van Dongen is er daarom sprake van rechtsongelijkheid. Dit moet volgens hem worden rechtgezet. In politieke vragen aan het college B&W vraagt hij hen met een oplossing te komen. Een woordvoerder van de gemeente liet eerder aan de krant weten dat aanvullende aanvragen echt niet zullen worden meegenomen.

De stadspartij stelt de volgende vragen:

• Klopt het dat er verschil in bezorgdagen van deze brief binnen Den Helder voorkomen?
• Kunt u ons vertellen hoe groot deze verschillen zijn?
• Bent u het met ons eens dat hierdoor een rechtsongelijkheid is ontstaan? (Wie het eerst komt wie het eerst maalt)
• Klopt het dat dit subsidiepotje al weer leeg is?
• Kunt u ons vertellen hoe wij deze rechtsongelijkheid kunnen rechtzetten, dan wel kunnen voorkomen, want dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van het gevoerde beleid hierin?

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button