Defensie

Zeven Provinciën op weg naar volledige operationele inzetbaarheid

Advertentie:

Den Helder – Volledig inzetbaar zijn voor operaties in het hoogste geweldsspectrum. Om daarvoor als marineschip in aanmerking te komen, moet het eerst de Fleet Operational Sea Training (FOST) doorlopen. Huidige deelnemer is Zr.Ms. De Zeven Provinciën. Afgelopen vijf weken trotseerden schip en bemanning de meest uiteenlopende beproevingen. Dat gebeurde in en bij het Britse Plymouth, waar het hoofdkwartier van de FOST is gevestigd.

Het Britse instituut tilt mariniers van NAVO-partners naar het hoogste plan op het gebied van operationele gereedheid. En daar heeft de FOST al ruim 63 jaar zijn meerwaarde voor de militaire maritieme wereld bewezen. De training stond nog in de kinderschoenen toen Nederland zich erbij aansloot, deze week op de kop af 60 jaar geleden.

Nadat talloze marineschepen van NAVO-landen door de Britten onderhanden zijn genomen, heeft Nederland dit keer een klein primeurtje. Voor het eerst neemt met De Zeven Provinciën een luchtverdedigings- en commandofregat aan de training deel, dat voorzien is van de laatste technologische snufjes. Denk aan de nieuwste SMART-L ERL (Extended Long Range) radar. Met behulp hiervan zou het schip een ballistische raket buiten de dampkring kunnen uitschakelen, als het over interceptorraketten zou beschikken. Op dit moment kan ze de raketten wel waarnemen en volgen, zodat een partnerland ze kan onderscheppen.

Brand
Deze week kreeg het schip te maken met vijandelijke aanvallen. Aan boord brak brand uit en een enorme rookontwikkeling was het gevolg. Er vielen gewonden. Patiënten schreeuwden het uit, anderen lagen er voor dood bij. De hoge golven tijdens het gure weer maakten de situatie er niet beter op. Onder toeziend oog van een FOST-jury was het zaak juist te handelen.

De uitslag volgt volgende week. Die bepaalt of De Zeven Provinciën de status ‘operationeel gereed’ krijgt. Belangrijk voor Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim, want alleen met dat predicaat kan hij het schip inzetten voor operaties in het hoogste geweldsspectrum. Voor Eichelsheim genoeg reden om eens een kijkje bij het luchtverdedigings- en commandofregat te nemen tijdens enkele van de zwaarste dagen van de FOST.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button