Recensie

Black Adam (recensie)

De duurste klerenkast van Hollywood is weer te zien in een nieuwe actiefilm. Na films als Jungle Cruise, Fast and the Furious en G.I.Joe: Retaliation kruipt spierbal Dwayne Johnson nu in de huid van actieheld Black Adam. Deze stripheld verscheen voor het eerst in 1945 in de DC Comics. Regisseur Jaume Collet-Serra heeft al ervaring in de actiefilms. Zo werkte hij veel met Liam Neeson en in de film Jungle Cruise deed Dwayne Johnson mee.

Archeologe Adrianna Tomaz (Shani) is in de oude Midden-Oosten stad Kahndaq op zoek naar een bijzondere kroon met magische krachten. Zij is met haar groep onderzoekers niet alleen die belangstelling heeft. Als ze diep in de berg eindelijk de kroon vindt wordt ze overvallen door Ishmael Gregor (Kenzari) en zijn bende. Als Adrianna op dat moment een oude spreuk uitspreekt ontstaat er een enorme klap en verwarring in de oude ruimte.

Teth Adam
Na 5000 jaar opgesloten te hebben gezeten komt de enorme gestalte van Teth Adam indrukwekkend tot leven. Deze man met zwarte cape zweeft in de lucht en maakt met enorme kracht en bliksemschichten korte metten met de mannen van Ishmael. Hij is onaantastbaar voor alle wapens die tegen hem ingezet worden. Adrianna voelt zich door hem bevrijdt en weet terug te keren naar haar huis in Kahndaq en neemt Teth mee. Ze hebben wel een probleem, want Ishmael rust niet voordat hij de macht kan grijpen die de kroon hem kan geven.

Als ook de Justice Society of America naar Kahndaq komt is het strijdperk behoorlijk gevuld. Deze groep bestaat uit leider Carter Hall (Hodge), hij beschikt over grote vleugels en buitengewone krachten. Doctor Fate (Brosnan) bezit grote krachten en kan in de toekomst kijken. Maxine Hunkel (Swindell) is een jonge vrouw die stormen en wervelwinden kan initiëren. Al Rothstein (Centineo) kan veranderen in een reus. Deze groep actiehelden komen in de eerste plaats omdat ze gehoord hebben dat Teth Adam na 5000 jaar is teruggekeerd als Black Adam. Zij beschouwen deze antiheld als een groot gevaar voor de mensheid. Uiteindelijk moeten de strijders met al hun specifieke krachten alles uit de kast halen om het kwaad te bestrijden.

Imposant
De film laat een groot aantal helden zien die stuk voor stuk eigen specialistische eigenschappen bezitten. Natuurlijk draait het uiteindelijk om de kolossale en onoverwinnelijke Black Adam, die met bodybuilder Dwayne Johnson imposant in beeld wordt gebracht. Het moet gezegd worden, je kunt niet om hem heen. Pierce Brosnan, die we kennen van Mamma Mia en James Bond, is de juiste man voor de oude grijze en wijze Doctor Fate. Aldis Hodge is de strenge gevleugelde Carter, die als leider de groep aan hun taak moet zien te houden.

De uit Nederland afkomstige Marwan Kenzari (TV serie: Wolf) speelt de hardnekkige boosdoener Ishmael. Sarah Shani speelt op overtuigende wijze de archeologe Adrianna. De jonge Bodhi Sabongui is Amon Tomaz, de eigenzinnige zoon van Adrianna. Hij is regelmatig de verbindende factor tussen de karakters. Een kleine rol is weggelegd voor Viola Davis, die vorige week nog première had met haar hoofdrol in The Woman King. Mohammed Amer moet beslist genoemd worden. Hij is Karim, de broer van Adrianna, en zorgt voor de nodige humor in het gewelddadige verhaal. Ook de teksten van Johnson zijn in combinatie met zijn gedrag regelmatig grappig. Zo leert hij in deze tijd het begrip sarcasme en gebruikt dat te pas en te onpas.

Fysiek moet de hele cast wel goed getraind zijn, want de iets meer dan twee uur durende film staat bol van acties en gevechten. Ook de afdeling speciale effecten heeft niet stil gezeten en weer bijzondere beelden gecomponeerd. Voeg daarbij de bombastische muziek en het plaatje is compleet. Al met al een wat lange film met iets te veel acties, maar voor de liefhebbers natuurlijk een must.

Regie:Jaume Collet-Serra
Met: Dwayne Johnson, Sarah Shani, Viola Davis, Pierce Brosnan, Noah Centineo, Aldis Hodge, Quintessa Swindell, Odelya Halevi, Bodhi Sabongui, Marwan Kenzari
Kijkwijzer: 12 jaar

Toon meer

Ad Bak

Ad Bak is de vaste filmrecensent van Regio Noordkop. Eens per week bezoekt hij Kinepolis in Den Helder voor een verslag van een nieuwe rolprent. De recensies worden doorgaans op zaterdagochtend online gezet.

Wellicht ook interessant

Back to top button