Politiek

Onrust onder organisatoren evenementen, CDA en Fractie Pastoor komen met motie

Den Helder – Het CDA Den Helder dient de komende begrotingsvergadering een motie in over de stikstofberekening bij een evenementenvergunning. Dit doet het CDA samen met de Fractie Pastoor. De twee fracties roepen het college op om evenementen beter te begeleiden bij de stikstofberekening. De fractie wil heldere kaders hebben en de fractie wil dat de gemeente de kosten draagt voor de stikstofberekening als evenementen buiten deze kaders vallen.

Het is beide fracties opgevallen dat er onder organiserende organisaties onduidelijkheid heerst of er voor een evenementenvergunning een stikstofberekening uitgevoerd moet worden. De fracties vinden dat hiermee de gemeente het risico loopt, dat organisaties afhaken voor het organiseren van de diverse evenementen. Ook zijn de kosten voor een dergelijke berekening hoog. Deze kan in de honderden dan wel duizenden euro’s lopen. Het zou volgens de fracties zonde zijn als in een vroeg stadium ideeën voor het organiseren van evenementen sneuvelen op de barrière van een stikstofberekening.

CDA-gemeenteraadslid Robert Bak: “In onze gemeente werken iedere dag vele vrijwilligers aan het organiseren van kleine en grote evenementen. Hier zijn wij trots op.” De fracties willen ook dat voor locaties die regelmatig voor evenementen worden gebruikt een berekening wordt gemaakt. Deze berekening moet aangeven wat daar maximaal mogelijk is. Hiermee willen de fracties kaders kunnen stellen, zodat voor deze locaties geen extra berekening meer hoeft te worden uitgevoerd.

Kosten
Ook willen de fracties dat organisaties bij een (gemeente)loket langs kunnen waar, als dat nodig mocht zijn, deze berekening wordt uitgevoerd. Tenslotte het belangrijkste onderdeel van de motie, de fracties vinden dat de gemeente de kosten voor niet-commerciële, door alleen met vrijwilligers georganiseerde evenementen, op zich moet nemen.

Bak: “Voor een aantrekkelijk woon- en leefklimaat en voor het toerisme is het van belang dat kleine en grote evenementen in onze gemeente doorgang kunnen vinden. We hopen met deze motie, dat we organiserende partijen een steuntje in de rug geven in het aanvraagproces.”

Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Julianadorp en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button