
Anna Paulowna – De gemeenteraadsfractie van D66 in Hollands Kroon maakt zich zorgen over de stagnerende uitgifte van burgerservicenummers (BSN) aan asielzoekers en statushouders.
De NOS meldde afgelopen weekend dat voor het verkrijgen van een BSN voor statushouders en asielzoekers die langer dan zes maanden in Nederland een lange wachtlijst bestaat. In Nederland geven slechts vijf daarvoor aangewezen gemeenten de BSN uit. Zij zijn hierin gespecialiseerd en krijgen hier ook extra geld voor. Door personeelstekorten kunnen zij het werk al geruime tijd niet meer aan. Begin 2022 stonden er nog 2.330 mensen op de wachtlijst voor een BSN hetgeen destijds al als een probleem werd gezien, inmiddels zijn dat er ongeveer 18.000.
D66-fractievoorzitter Judith de Git stelt: “Dit betekent dat men vaak meer dan een half jaar vertraging oploopt. Zonder BSN kun je niet werken. Werk is heel belangrijk om nieuwkomers te laten integreren. Zodra ze werken participeren ze en leren ze ook sneller de taal. En daarbij dragen ze bij, voelen ze zich betekenisvol, betalen ze belasting en kunnen ze deels financieel op eigen benen staan. Dat nieuwkomers niet kunnen werken omdat zij nog geen BSN hebben, vinden wij om al deze redenen dan ook heel ongewenst.”

Vragen aan college
Omdat D66 benieuwd is wat de situatie in Hollands Kroon is, vraagt zij het college hoeveel statushouders en asielzoekers uit Hollands Kroon er nu bij benadering op de wachtlijst voor een BSN staan. Daarnaast vraagt D66 het college hoe lang de wachttijd voor deze mensen nu bij benadering is en of het college dit ook als knelpunt ziet.
Als laatste oppert de Git een oplossing door navolging van de gemeente Amsterdam te overwegen. De gemeente Amsterdam heeft de wachtlijst voor haar ongeveer 700 inwoners in korte tijd opgelost, door de afgifte van BSN zelf uit te gaan voeren. Zij vraagt het college of de gemeente Hollands Kroon deze aanpak ook kan overwegen.