Hollands KroonPolitiek

Eerste keer raadscafé: Informele setting, maar soms grote belangen

Advertentie:

’t Veld – Geen inspreekuurtje meer, maar een raadscafé. Dinsdagavond vond de allereerste editie plaats in dorpshuis Harmonie in ’t Veld. In informele setting konden inwoners hun ideeën en problemen bespreken met de lokale volksvertegenwoordigers. Dat was niet altijd vrijblijvend: Voor- en tegenstanders van een woningbouwplan aan de Mientweg in Lutjewinkel probeerden de raadsleden, die er aanstaande donderdag over moeten stemmen, aan hun kant te krijgen.

Het raadscafé moet een laagdrempeligere vorm van inspraak zijn. Tot voor kort was het mogelijk om voor een raadsvergadering in te spreken over een agendapunt. Vanachter het katheder, in een formele setting met een voorzitter en tegenover de gehele gemeenteraad. Dat kan intimiderend en ontmoedigend werken, zo denkt de gemeenteraad. Door de gezellige drukte in dorpshuis Harmonie in ’t Veld lijkt dat informele in ieder geval geslaagd. Raadsleden schuiven steeds in groepjes van vier of vijf aan bij de inwoners, die hen vertellen wat ze bedacht hebben of wat ze dwars zit.

De dorpsraad van ’t Veld en Zijdewind in gesprek.

Zo is de dorpsraad van ’t Veld en Zijdewind aanwezig om te vertellen wat er allemaal gebeurt in de dorpen. Gelukkig gaat er juist heel veel goed. Wel waren ze benieuwd naar de voortgang van alle woningbouwplannen. Ook worden er door aanwezige inwoners meer praktische zaken geopperd, zoals plannen voor zonnepanelen op landbouwgrond. In totaal waren er zeven ‘insprekers’. Ze lijken het te waarderen dat ze uitgebreid de tijd krijgen om in gesprek te gaan, in plaats van de gebruikelijke korte interactie in de raadszaal.

Mientweg
Ondanks dat schijnbaar vrijblijvende en informele karakter van de avond staan er toch ook echte belangen op het spel. Centraal in het dorpshuis zaten aan een tafel meerdere omwonenden van een perceel aan de Mientweg 46 in Lutjewinkel. Frank Wit wil daar twee huizen bouwen en het bestemmingsplan voor het perceel staat voor aanstaande donderdag op de agenda van de raadsvergadering. Het kent een lange geschiedenis. Het autobedrijf van Ronald Overtoom is gevestigd op een aangrenzend perceel. Hij is bang dat de woningbouw betekent dat zijn bedrijf op termijn moet stoppen. De geluidsoverlast is onoverkomelijk en gaat volgens hem sowieso voor problemen zorgen in de toekomst.

Vorig jaar besloot de gemeenteraad daarom de bouw niet toe te staan. Wit stapte daarop naar de rechter, die vervolgens besloot dat de raad onvoldoende onderbouwd had waarom de plannen niet door konden gaan. Het nieuwe college legt het plan nu opnieuw aan de raad voor, met daarbij de opmerking dat zij van mening is dat er gewoonweg onvoldoende bezwaren zijn om de bouw te weigeren. Dit tot groot ongenoegen van Overtoom en zijn medestanders. Inmiddels hebben ze een advocaat in de hand genomen. Onderbouwde bezwaren belanden volgens hen op een stapel en er wordt niet serieus naar gekeken. Raadsleden lijken begrip te hebben voor de zorgen van de ondernemer.

Ook Niko Ursem is ongewild betrokken geraakt bij de discussie rondom de Mientweg 46.

Aan de andere kant van het verhaal staat Wit. Hij kreeg van het college al in 2019 te horen dat het bouwen van woningen op het perceel best zou mogen. Jaren later is hij nog geen stap verder, maar wel duizenden euro’s lichter. Verderop in de zaal zit Niko Ursem. Zijn bouwplannen op een nabijgelegen perceel zijn ook op pauze gezet vanwege de juridische perikelen rondom de Mientweg 46. Hij weet niet meer wat hij moet doen en vraagt de raad om hulp. Veel hangt dus af van het raadsbesluit aanstaande donderdag. Door het raadscafé kan in ieder geval niet meer beweerd worden dat de gemeenteraad onvoldoende heeft geluisterd naar de argumenten van alle betrokkenen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button