Hollands KroonPolitiek

Hollands Kroon neemt energierekening van organisaties met betalingsproblemen over

Advertentie:

Hollands Kroon – Het college van de gemeente Hollands Kroon heeft besloten stichtingen en verenigingen met betalingsproblemen te gaan helpen bij het betalen van de energierekening. Maatschappelijke organisaties die de winter niet doorkomen kunnen aanspraak maken op een bedrag tot 90 procent van de meerkosten ten opzichte van de in rekening gebrachte energieprijzen in 2021.

Om in aanmerking te komen voor de steun van de gemeente moeten organisaties aantonen hoeveel hun energiekosten zijn gestegen. Ook vraagt Hollands Kroon afschriften van de betaal- en spaarrekening van de vereniging of stichting. Daarnaast is het belangrijk dat het alleen gaat om organisaties zonder winstoogmerk met een maatschappelijke functie gericht op de Hollands Kroonse samenleving. Voorbeelden zijn: Sport- speel- en muziekinstellingen, kunst- en cultuurinstellingen en dorpshuizen.

Naast het feit dat er dus echt sprake moet zijn van een noodsituatie vindt de gemeente het ook belangrijk dat de organisatie bezig is met verduurzaming. Wethouder Mary van Gent vertelt dat er met veel organisaties al contact is geweest. Zij hebben een gratis energiescan gekregen waaruit duidelijk wordt welke besparingsmaatregelen een positief effect zouden kunnen hebben. Om in aanmerking te komen voor de steun vanuit de gemeente moet de organisatie daarom ook aantonen dat zij al aan de slag zijn gegaan met die aanbevelingen. Bijvoorbeeld door lampen te vervangen of tochtstrips aan te brengen.

Het energie noodfonds is een overbrugging, zo zegt Van Gent: “Het gaat er nu om dat we ervoor zorgen dat onze stichtingen en verenigingen niet omvallen. Dat mag echt niet gebeuren, het is het cement van de samenleving. Daarom hebben we ook echt haast gemaakt bij het creëren van deze regeling.” Wanneer de overbruggingsregeling is beëindigd verwacht de gemeente dat de organisaties blijven werken aan verduurzaming. Voor grotere investeringen zal Hollands Kroon eventueel in de buidel moeten tasten.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button