Kop van Noord-HollandPolitiek

De Noordkop naar de stembus voor de Tweede Kamer (updates)

Advertentie:

Den Helder / Hollands Kroon – Het is de dag van de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Volgens de peilingen was het zelden zo spannend als dit jaar. Ook in de Noordkop zijn de stembussen inmiddels geopend. Regio Noordkop informeert gedurende de dag over het verloop van de verkiezingen in Den Helder en Hollands Kroon.

De regio Noordkop telt vijf kandidaten voor de Tweede Kamer, te weten Harmen Krul (CDA), Rogier Bruin (VVD), Vincent van den Born (PVV), Jan Swaag (BBB) en Angelique Pot (Piratenpartij). Met enkelen van hen gaan we vandaag mee als ze hun stem uitbrengen. Ook gaan we mee met de burgemeesters van Den Helder (Jan de Boer) en Hollands Kroon (Rian van Dam). Verder komen er gedurende de dag opkomstcijfers uit Den Helder (helaas geeft Hollands Kroon tussentijds geen cijfers door) en gaan verslaggevers langs stembureaus om te zien en horen of er nog bijzondere dingen gebeuren. Maakt u zelf iets leuks of aparts mee tijdens het stemmen? Stuur de info naar nieuws@regionoordkop.nl.

Stembureau te koop? Foto via Edwin Wittink.
De eerste grappige foto kwam via Edwin Wittink, want in Hippolytushoef staat blijkbaar een stembureau te koop :-). Verder wel erg handig bij in elk geval een aantal stembureaus in Hollands Kroon: de puntenslijper! Je weet immers nooit hoeveel potloodpunten er tijdens zo’n verkiezingsdag versleten worden. Grappig of niet overigens, het was druk bij dit stembureau, rond 13.00 uur al meer dan 700 kiezers op visite gehad.

School7
Enige verwarring voor sommige kiezers in Den Helder, het vertrouwde School 7 is dit jaar opeens geen stemlocatie meer. Dat stond natuurlijk keurig op het overzicht van stemlocaties dat de gemeente had gemaakt en op de site van Regio Noordkop, maar sommige kiezers wandelen uit gewoonte automatisch richting bibliotheek. De afgelopen jaren was het hier altijd mogelijk om te stemmen, maar nu dus niet meer. Dit stembureau is verhuisd naar het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Ook Rogier Bruin was eigenlijk van plan in School7 te stemmen, maar vond gelukkig op tijd de weg naar de Bethelkerk, waar zowel hij als Harmen Krul hun stem uitbrachten. Vincent van den Born was er ook vroeg bij, hij bracht zijn stem uit bij het stembureau in de Elto.

Kandidaat-Kamerlid Jan Swaag in gesprek met een kiezer.
Jan Swaag is de enige inwoner van Hollands Kroon die op een lijst staat, namelijk bij de BBB. Hij ging woensdag stemmen bij de manege in zijn woonplaats Barsingerhorn. Op de foto is Swaag in gesprek met een andere bewoner/kiezer. “Ik sta op plek 32, dus om eerlijk te zijn verwacht ik geen zetel te halen, maar je weet het nooit. Niets is onmogelijk”, aldus het positief ingestelde kandidaat-Kamerlid.

Kids op visite
Bij het stadhuis op Willemsoord viel de drukte woensdagochtend nog mee, rond 10.00 uur waren er ongeveer honderd stemmen uitgebracht. Ook kwamen woensdagochtend twintig kinderen uit groep 7 van basisschool Haven 48 langs om te kijken hoe het stemmen in zijn werk gaat. Juf en meester gingen stemmen en de leerlingen kregen uitleg van de stembureauleden over het stemmen en het tellen van de stemmen. De leerlingen hebben hier op school ook aandacht aan besteed, door eigen partijen op te richten en ze voeren vandaag op school ook debatten.

Bij de Jutter in Den Helder waren rond half elf al ongeveer 200 kiezers geweest. Volgens de leden van het stembureau is dat best een hoge opkomst. Toen het stembureau open ging stonden al iets van 15 mensen in de rij. Niet iedereen was gelukkig met de gang van zaken, een kiezer werd zelfs zo boos dat hij een stempas verscheurde.

Stemmen bij SV De Vrijheid in Westerland.
Peiling je bent echt jutter als…
Bij het stembureau in Van Ewijcklsuis waren rond 11.00 uur precies 95 stemmen uitgebracht. In Westerland, bij SV De Vrijheid, was er rond 11.15 uur volgens stembureauvoorzitter Dirk Bal een “significant hogere opkomst” dan bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer. Van de 600 kiezers die hier kunnen stemmen waren er toen al 206 geweest. Bij Triade in Den Helder stond de teller rond 11.10 uur op 208, een hogere opkomst dan verwacht. Bij de vorige verkiezingen was de eindopkomst 660. “Ik dacht al dat we de 700 wel zouden aantikken vandaag, maar het kunnen er nog wel eens veel meer worden”, aldus een stembureaulid.

Peiling Facebook
De facebookpagina “Je bent echt jutter als…” heeft ook een peiling voor de verkiezingen opgezet. De bezoekers kunnen aangeven waarop ze gaan stemmen/hebben gestemd en dat geeft een opmerkelijke uitslag. De PVV is met 64 procent veruit de grootste, nieuwkomers als BBB en NSC scoren vrijwel geen Helderse stemmen. In hoeverre deze peiling realistisch is voor de werkelijke uitslag is af te wachten, maar de partij van Wilders scoort van oudsher altijd heel behoorlijk in Den Helder. Overigens doet in deze peiling ook het Forum voor Democratie het met 11 procent van de stemmen goed. D66, GroenLinks-PvdA en CDA komen er bekaaid vanaf.

Lars Ruiter van Onafhankelijk Hollands Kroon stemde woensdag op het NSC van Pieter Omtzigt.
Lars Ruiter is gemeenteraadslid namens de fractie van Onafhankelijk Hollands Kroon. Natuurlijk bracht hij ook zijn stem uit, maar zijn eigen partij stond uiteraard niet op het stemformulier. “Ik heb daarom op Pieter Omtzigt gestemd”, laat hij weten.

Bij de Algemene Tuindersvereniging is het woensdagochtend, net als bij veel andere stemlokalen dus, ook wat drukker dan normaal. Iets meer dan 200 inwoners hebben hier rond 11.45 uur al hun stem uitgebracht. Een van de stembureauleden zit er voor het eerst. Waarom hij dit is gaan doen? “Ik ben een arme student. Dit is een mooie manier om een zakcentje te verdienen en tegelijkertijd bezig te zijn met politiek, want ik vind het wel belangrijk dat er gestemd kan worden. Een win-win situatie.” Het stembureau bij v.v. Wiron is dit jaar nieuw, hier waren om 12.00 uur al 230 kiezers geweest om hun stem uit te brengen. Bij de Wironruiters waren om 13.15 uur in totaal 620 stemmers geweest.

Koekje?
De Helderse burgemeester Jan de Boer ging woensdag op de fiets langs bij alle stembureaus om de leden te bedanken voor hun inzet. Hij had voor de vrijwilligers een Helderse lekkernij in de vorm van een koekje meegenomen. Zelf moest hij natuurlijk ook nog stemmen, dat deed hij bij het stembureau in basisschool De Hofstee in Julianadorp. Ook de burgemeester van Hollands Kroon, Rian van Dam, bracht een bezoek aan vele stembureaus. Ze stelde tevreden vast dat de opkomst dit jaar zeer behoorlijk was.

Bij de Ontmoetingskerk in Julianadorp krijgen mensen die hun stem uitbrengen daarbij ook wat lekkers. De stembureauleden delen pepernoten en speculaas uit. Bijna 400 mensen hadden hier rond 13.30 uur hun stem uitgebracht. Ook een aantal Nederlandse toeristen, die op vakantie in Julianadorp zijn, brengen hier hun stem uit. Bijvoorbeeld mensen uit Vlaardingen en Den Haag. Zij hebben tijdig aangegeven hun stem uit te willen brengen in een andere gemeente. Dit gaat niet altijd goed. Zo stond er woensdagochtend ook iemand uit Sneek in de Ontmoetingskerk, die zijn stem daar niet mocht uitbrengen. Volgens een stembureaulid is de man terug naar Sneek gereden om gebruik te kunnen maken van zijn stemrecht.

Protest
Bij het Dorpshuis in Julianadorp een aantal ‘protestacties’. “Vanmorgen was iemand spandoeken aan het vasttapen op de grond. Deze persoon is aangesproken door boa’s en politie en daarna weggegaan.” Aan het begin van de middag stond bij de ingang een heer een pamflet uit te delen aan mensen die het stembureau betraden. Stembureaulid: “We hebben nog geen last van hem. Hij geeft een blaadje en hij is vrij om dat te doen, zolang hij mensen maar niet lastigvalt. Ik heb nog niet gehoord dat hij opdringerig is.” Gedurende de avond werd er nog steeds geprotesteerd en terwijl het dorpshuis vanwege de hoge opkomst de vierde stembus kreeg geleverd, kwam de politie er aan te pas om het protest aan te pakken.De stembussen zijn om half acht open gegaan en stemmen kan tot 21.00 uur. Klik op de volgende links voor een overzicht van alle stemlocaties in Den Helder of Hollands Kroon.

Opkomst
De 33 stembureaus in de gemeente Den Helder zijn sinds 07.30 uur open. De tussentijdse opkomst was rond 10.00 uur 10,86 procent, zo laat de gemeente weten. Rond 13.30 uur was de opkomst in de gemeente Den Helder 28,56 procent en om 17.00 uur was het 49,56 procent. Hollands Kroon kwam toch met een tussentijds opkomstcijfer; rond 14.00 uur was de opkomst 30 procent. Rond 18.30 uur was dit 58,5 procent.

Harmen Krul brengt zijn stem uit.
Ook Rogier Bruin stemde in de Bethelkerk.
Kandidaat voor de Tweede Kamer Vincent van den Born stemde in de Elto.
Burgemeester Rian van Dam bezoekt stembureau.
Burgemeester Jan de Boer brengt zijn stem uit.
Drukte bij het stembureau in Hippolytushoef.
Toon meer

Ronald Boutkan

Bovenstaand bericht is geplaatst door Ronald Boutkan, algemeen directeur van Regio Noordkop. Ronald woont in Den Helder en is bereikbaar via ronald@regionoordkop.nl of telefonisch via 0643436070.

Wellicht ook interessant

Back to top button