Den Helder

Wouter Hakhoff nieuwe directeur Willemsoord BV en Stichting Erfgoed Den Helder

Advertentie:

Den Helder – Wouter Hakhoff is de nieuwe directeur-bestuurder van Willemsoord BV en Stichting Erfgoed Den Helder. Dat meldt de organisatie in een persbericht. Hakhoff was sinds begin dit jaar actief als interim-directeur en legt zichzelf nu dus voor langere tijd vast bij de erfgoedorganisatie. De Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht zijn, evenals de gemeente Den Helder als aandeelhouder, enthousiast over de nieuwe directeur-bestuurder.

Hakhoff komt uit Hoorn, zit in het landelijke bestuur van GroenLinks en is gerenommeerd musicus (dirigent en trompettist). In de muziekwereld deed hij ook bestuurlijke ervaring op. Zo werkte Hakhoff van 2016 tot 2022 als directeur bij muziekschool Boedijn in Hoorn. Later is hij aan de slag gegaan als interim, adviseur en kwartiermaker in de culturele sector. De nieuwe directeur van Willemsoord BV en Stichting Erfgoed Den Helder (SEDH) was in het verleden onder meer kwartiermaker voor het Westfries Museum en adviseur bij NOC*NSF.

Na het aftreden van Ariane Hoog werd Hakhoff in januari 2024 aangesteld als interim-directeur van Willemsoord BV en SEDH. Hij kreeg de taak om de adviezen van onderzoeksbureau Panteia op te pakken en verder uit te werken vanuit de organisatie. Waarom werd juist Hakhoff benaderd voor deze functie? “Ze wilden iemand die ver van de organisatie afstond en dus onafhankelijk is. Daarnaast ben ik iemand die een bepaalde visie heeft”, zegt hij zelf. Al snel blijkt dat die visie voortkomt uit zijn liefde voor muziek en samenspel. Zo vertelt Hakhoff: “Als dirigent vond ik het altijd interessant om een orkest te begeleiden waarbij iedereen goed speelt, maar de muziek niet mooi klinkt. Dan ga je onderzoeken waar dat aan ligt, bijvoorbeeld de spelers, de muziek of de interpretatie.”

Herstellen van vertrouwen
Met die insteek ging Hakhoff ook het avontuur bij Willemsoord BV en SEDH aan. “Ik luister eerst heel goed en daarbij kijk ik hoe mensen spelen. Spelen ze de juiste muziek? Willen ze iets anders?”, zo illustreert hij. Als interim-directeur ontdekte hij dat er veel kennis in de organisatie zit, maar dat sommige mensen niet op de juiste plek zaten of behoefte hadden aan meer vertrouwen en/of een duidelijkere taakverdeling. Uit het persbericht blijkt dat de organisatie zeer tevreden is over de wijze waarop Hakhoff als interim heeft gehandeld. “Hij bracht stabiliteit en focus aan. Ook herstelde hij het vertrouwen bij het personeel en diverse stakeholders. Hiermee legde hij een stevig fundament voor een gezonde toekomst van zowel de organisaties als het erfgoed in Den Helder”, leest het bericht.

Eigenlijk zat zijn taak er in juli op, maar omdat de basisnotitie voor de doorontwikkeling van het erfgoed in het najaar aan de gemeenteraad gepresenteerd moest worden en daarna ook door hen moest worden vastgesteld, vroegen de RvC en RvT Hakhoff iets langer te blijven. Het deed Hakhoff deugd dat de raad begin november unaniem akkoord ging met de basisnotitie; hierdoor voelt hij ook het vertrouwen vanuit de politiek. Toch leert de ervaring dat – een deel van – de gemeenteraad kritisch is over Willemsoord BV en SEDH, vooral wanneer extra geld nodig is. Gevraagd of Hakhoff daar op voorbereid is, reageert hij: “Het feit dat mensen kritisch zijn, betekent dat ze betrokken zijn. Ik vind het vooral interessant en ik weet hoe politiek in elkaar zit. Het belangrijkste is dat je met elkaar in gesprek gaat.”

Toekomstperspectief
Toen de vraag kwam of Hakhoff vaste directeur-bestuurder wilde worden, moest hij daar wel even over nadenken: “Ik heb er een tijd geleden voor gekozen om als interim te werken, omdat ik het zo leuk vind om problemen op te lossen. De situatie bij Willemsoord BV en SEDH was echter zo complex dat de hele organisatie enorm betrokken is geweest bij het leggen van de puzzel en dan ontstaat er toch een soort binding.” Het samenspel dat ontstond binnen de organisatie is voor hem de doorslag geweest. “Aan de ene kant wilde ik geen vastigheid, maar aan de andere kant begon dit wel heel goed te voelen. Ik heb zelden een organisatie meegemaakt met zoveel goede spelers, het zijn allemaal vakmensen. Ik ben betrokken geweest bij het creëren van een toekomstperspectief en ik wil heel graag de realisatie daarvan meemaken”, vertelt Hakhoff.

Er zitten drie belangrijke uitgangspunten in het toekomstbeeld voor Willemsoord BV en SEDH, legt Hakhoff uit. Ten eerste gaat de erfgoedorganisatie zich richten op haar kerntaken. Zaken met betrekking tot verkeer en veiligheid gaan terug naar de gemeente. Al het erfgoed gaat naar Willemsoord BV, dat verantwoordelijk wordt voor het beheer en onderhoud daarvan. De Stichting gaat zich richten op de ontwikkeling van het erfgoed. Ook het personeel wordt ondergebracht bij de BV (het tweede uitgangspunt) wat een einde maakt aan onduidelijkheid daarover. In een ideale situatie wordt SEDH uiteindelijk volledig gerund door vrijwilligers. Het derde uitgangspunt is vertrouwen: binnen de organisatie, maar ook met de huurders en de gemeente.

Volgens Hakhoff is de afgelopen tijd ingezet op het versterken van de relaties met huurders en heeft dat zijn vruchten afgeworpen: “Op het begin merkte ik wel dat er wantrouwen was. Niet richting mij persoonlijk, maar wel naar de organisatie. Dat is aangepakt door onze medewerkers, zij drinken vaker een kopje koffie met de huurders en lossen problemen sneller op.” De nieuwe directeur-bestuurder ziet de medewerkers, en niet zichzelf, dan ook als het hart van de organisatie. “Mijn rol is alleen om de medewerkers de ruimte en middelen te geven om goed werk te leveren”, benadrukt Hakhoff. Hij kijkt er enorm naar uit deze rol te vervullen.

Lianne Snel

Lianne Snel studeerde politicologie en American Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is sinds maart 2023 werkzaam als onderzoeks- en politiek journalist voor zowel Regio Noordkop als Noordkop Centraal. Zij is bereikbaar via lianne@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button