Den Helder

Rijkswaterstaat door het stof op bijeenkomst over Lange Jaap

Advertentie:

Huisduinen – Rijkswaterstaat biedt haar excuses aan aan alle inwoners van Den Helder. Dit lieten zij weten tijdens een online-bijeenkomst waarin vragen gesteld konden worden over de vuurtoren Lange Jaap. Rijkswaterstaat hoopt samen tot een oplossing te komen. Voor de betrokken bewoners is het mosterd na de maaltijd.

Rijkswaterstaat trekt het boetekleed aan en verontschuldigt zich tijdens een online-bijeenkomst over de toekomst van de Lange Jaap. “Het is een ontluisterend beeld als je naar de tijdlijn van De Lange Jaap kijkt. Er zijn ondanks alle inspecties, geen structurele maatregelen getroffen. Dit had anders gemoeten”, laat Rijkswaterstaat weten. “Onze excuses voor de afgelopen twintig jaar.”

Jan Dop, voorzitter van het Huisduiner Belang, was één van de online sprekers en wil nog niks weten van excuses. Zijn prioriteit ligt bij het behouden van de Lange Jaap. Hij is van mening dat Rijkswaterstaat de verplichting heeft om de toren te behouden of vervangen. “Desnoods met een Lange Jaap 2.” Ook spreker Daan Lavies van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) merkt op dat er een plicht geldt voor het in stand houden van monumenten in Nederland. “De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de eigenaar, dus Rijkswaterstaat” concludeert Lavies. “En aan die verantwoordelijkheid is niet voldaan.” RCE zet in op het behoud van de toren.

Handreiking
Rijkswaterstaat toont de inzet om de Lange Jaap te behouden en hoopt samen tot een breedgedragene oplossing te komen. Samen met het ministerie zijn ze van plan de kosten ‘in alle redelijkheid’ op zich te nemen. “Onze allereerste prioriteit is om te kijken of het mogelijk is om de toren te behouden”, aldus Rijkswaterstaat. Het woord ‘sloop’ is tijdens de hele bijeenkomst van anderhalf uur niet gevallen.

De bewoners kunnen nu niet veel anders dan de handreiking van Rijkswaterstaat aan te grijpen. “Ik ben er nog niet helemaal gerust op dat de toren behouden blijft. Ik ben geschrokken van de bevestiging dat het binnen RWS toch echt ontbroken heeft aan besluitvorming”, merkt Dop somber op. “We zijn nu afhankelijk van een slot advies en het besluit van de minister.” De minister zal eind januari een besluit nemen over de Lange Jaap.

Scheuren
De Lange Jaap verkeert in slechte staat, zo bleek eerder uit onderzoek: er zitten onder meer scheuren in de wand en in de vloeren. Ook zit er roest in de voegen. Omdat de situatie in en rond de toren daardoor onveilig is, werd de omgeving van de toren in september afgezet.

Vanwege de verwaarloosde staat van de nog in gebruik zijnde vuurtoren blijven er feitelijk nog maar twee reële opties open, blijkt uit het onderzoek van ingenieursbureau Rotterdam, TNO en PT Structural. De toren volledig demonteren en herbouwen of sloop. Enkel de scheuren repareren is volgens het ingenieursbureau ’technisch onhaalbaar’ omdat scheuren in gietijzer niet te repareren is. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat verder onderzoeken hoe het zo fout heeft kunnen gaan bij de monumentale vuurtoren.

Toon meer

NH Nieuws

De bron van bovenstaand bericht is NHNieuws, de provinciale omroep voor Noord-Holland. Zij is mediapartner van Regio Noordkop.

3 reacties

  1. “Enkel de scheuren repareren is volgens het ingenieursbureau ‘technisch onhaalbaar’ omdat scheuren in gietijzer niet te repareren is.”

    De bewering dat scheuren in gietijzer niet mogelijk zijn, is niet waar. “Metalock Engineering Group” doet dat al jaren met succes. Ook aan cultureel erfgoed. Zie daarvoor hun site.

    Ook staat op die site een presentatie in beeld van de uitvoering van hun systeem. Mijn vraag is: Waarom kan dat niet worden toegepast op de Lange Jaap?
    Het genoemde PT Structural, zou onder anderen onderzoek hebben gedaan aan de Lange Jaap. Dat zij ook scheuren in cast iron (gietijzer) uitvoeren, blijkt nergens uit. PT Structural heeft iets onderzocht waar zij geen verstand van hebben?
    Maar dan toch hun oordeel hebben gegeven?

    Zie voor de Metalock procedure onderstaande link:

    https://www.metalockengineering.com/media/1855/metalock-group-heritage-presentation-web.pdf

    1. weet niet of u ook ingeluisterd heeft laatst, maar wat ik daaruit begreep is nu het grootste probleem dat er geen mensen in de buurt van de toren mogen komen ivm veiligheid, de deur mag niet eens geopend worden dus welke reparaties of werkzaamheden er ook aangedragen worden het is dus onhaalbaar en de toren is eigenlijk al opgegeven….. dank jullie wel knappe koppen van Rijkswaterstaat voor het verampeneren van onze Jaap 🙁

  2. …Zoals overal te lezen is, is de Lange Jaap helaas niet meer te redden.
    Spijtig maar is niet anders. Zet een nieuwe neer, en “hak” deze in stukken, gun de inwoners van Den Helder een “stukje” Lange Jaap of verkoop of veil de stukjes, zo kan er een nieuwe (lees verbeterde en evt duurzamere versie) met hetzelfde uiterlijk neergezet worden. En onderhoudt die dan goed!

Wellicht ook interessant

Back to top button