Hollands KroonPolitiek

Van der Stelt mag uitbreiden: Gemeenteraad akkoord met omgevingsvergunning

Slootdorp – Meststoffenbedrijf Van der Stelt aan de Nieuwesluizerweg in Slootdorp mag gaan uitbreiden. Een meerderheid van de gemeenteraad van Hollands Kroon is dinsdagavond akkoord gegaan met het voorstel van het college, waarmee het bedrijf defintief nog twee hectare agrarische grond mag gaan gebruiken. Sommige fracties vinden dat het bedrijf zich zou moeten vestigen op een bedrijventerrein, maar volgens de wethouder is dit niet wenselijk.

Het bedrijf wil twee keer zo groot worden. De omvang betreft nu twee hectare en daar komt straks nog eens twee hectare bij. Actiegroep ‘Red de Wieringermeer’ riep eerder al op om een alternatieve locatie te onderzoeken, om het open karakter van de Wieringermeer te beschermen. Een aantal raadsleden deelden deze visie. Volgens Lilian Peters van GroenLinks is de uitbreiding niet wenselijk, onder andere omdat de wegen niet zijn ingericht op de toenemende drukte. Er moet daarom inderdaad gekeken worden naar andere opties. Lars Ruiter van Onafhankelijk Hollands Kroon en Dorien Sijbenga van Anders! vroegen zich af of er op deze wijze geen precedent wordt geschapen: Waarom mogen andere bedrijven zich niet vestigen buiten een bedrijventerrein?

Geurbelasting
Dat heeft met de aard van het bedrijf te maken, volgens wethouder Theo Groot. Bij een meststoffenbedrijf is namelijk sprake van geurbelasting. Volgens Groot is er daarom ook bij de vestiging van het bedrijf in de jaren 90′ besloten deze juist in de open ruimte te plaatsen, op agrarische grond. Dit is een uitzondering en schept dus ook geen precedent. De coalitiepartijen waren het met de wethouder eens: Je wilt een bedrijf dat meststoffen mengt niet op een regulier bedrijventerrein. Daarnaast past het best op een plek waar agrarische bedrijfsvoering plaatsvindt: Een deel van de werkzaamheden van het bedrijf zijn ook bedoeld voor de agrarische sector, zo stelde Pim de Herder namens Senioren Hollands Kroon.

De ruimtelijke uitdagingen met betrekking tot het verkeer heb je volgens Sjaak Vriend van het CDA overal en het college moet een gewogen verkeersbesluit maken. Ook is er volgens Vriend geen aanleiding om te gaan kijken naar een alternatieve locatie: De aanvraag betreft een bedrijfsuitbreiding en de raad moet niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. Volgens de wethouder kan er pas gekeken worden naar een alternatief als dat gelijkwaardig is, met minder bezwaren uit de omgeving. Dit kan volgens hem niet, omdat het niet gaat om een verhuizing maar een uitbreiding. Omdat het gaat om agrarische grond is er afstemming geweest met buurgemeenten en de provincie, die akkoord zijn met het voorstel.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

1 reactie

  1. De aanvraag betrof de vestiging van 4 nieuwe – stedelijke – functies, waardoor de bestemming van het totale terrein verandert van ‘agrarisch’ naar Bedrijven, incl. Kantoren, laboratoria, garage en parkeerplaats voor 25 vrachtwagens. Dat is dus een wijziging van het bestemmingsplan. Maar dat stellen B&W niet voor. Neen, die willen deze stedelijke activiteiten, die indruisen tegen de agrarische bestemming door de raad laten ‘gedogen’.
    Maar dat is via een achterdeur de bestemming wijzigen.
    Volgens B&W wordt er aan de regels voldaan, maar daar hoort volgens de wettelijke regelgeving, verplicht onderzoek naar alternatieve locaties voor deze 4 functies bij. Dat weigert B&W, omdat zij dat niet nodig vinden.
    Zo lust ik er ook nog wel een.

Back to top button
%d bloggers liken dit: