Hollands Kroon

100-jarige Weert Metselaar geniet nog elke dag van het leven

Hippolytushoef – Een rondje met de auto over Wieringen, blijven interesseren voor alles om je heen en je zelf nog 30 jaar voelen. Dit zegt Weert Metselaar als er wordt gevraagd hoe hij zich voelt als 100 jarige. Het was een komen en gaan van familie en belangstellenden in zijn appartement. De kinderen hadden het druk met koffie en gebak rondbrengen.

Met het gehoor gaat het niet zo best, maar één op één vertelt hij honderduit over alles wat hij in zijn leven heeft meegemaakt. Het meeste wat hem is bijgebleven zijn de vijf oorlogsjaren. “De vrijheid die ons ontnomen werd en de angst om opgepakt te worden om naar Duitsland te werk gesteld te worden. Daarom heb ik ondergedoken gezeten in de nettenboet van mijn vader. Verder zijn de geboorte van mijn twee kinderen, vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen me erg dierbaar.”

Hij mag dan slecht horen, het autorijden gaat prima en hij rijdt sowieso 1x per week een rondje over Wieringen of naar Den Oever om een vers visje te halen. Dat rondje kan nog minstens enkele jaren duren, want zijn rijbewijs is nog geldig tot zijn 103e verjaardag.

Oude postkantoor
De heer Metselaar is geboren in de Zeestraat in Den Oever in het oude postkantoor, wat nu in het Zuiderzeemuseum staat. Tijdens zijn studiejaren heeft hij intern in Soesterberg en Wassenaar gewoond en later in Leeuwarden, waar hij zijn HTS opleiding als werktuigbouwkundige heeft gehaald. Hij heeft gewerkt als hoofd technische dienst bij Rijkswaterstaat waar hij te maken had met het onderhoud van de Afsluitdijk. Hij leest nog elke dag de krant, maakt veel kruiswoordpuzzels en wat betreft het gezond blijven zegt hij; doorgaan met ademhalen en gezond blijven eten en drinken. Verder optimistisch blijven en niet teveel ergeren aan van alles.

Hij kookt in het weekend zijn opgehaalde vis uit Den Oever en de rest van de week heeft hij ‘tafeltje dekje’. Strijken en wassen doet hij zelf en éénmaal in de twee weken heeft hij hulp in de huishouding. Verder doet hij ook zijn eigen administratie. Namens de gemeente kwam wethouder Lilian Peters en overhandigde de heer Metselaar een cadeau en zijn originele geboorteakte.

Beiden zijn op Wieringen geboren en dus werd eerst de enige echte Wieringer vraag gesteld: “van wie ben jij der ien”. Nadat de verschillende familie takken waren uitgeplozen werd er nog even gezellig nagepraat.

Toon meer

Cor Lont

Dit bericht is geplaatst door Cor Lont. Ik ben al vele jaren op vrijwillige basis werkzaam bij de omroep. Mijn taak is het schrijven van allerlei artikelen en het maken van korte videoreportages. Ik ben bereikbaar via cor@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button