Den HelderPolitiekSport

Ernstig tekort aan bewegingsonderwijs dreigt in Den Helder

Den Helder – De sporthallen in de gemeente Den Helder zijn klein en verouderd en daarmee onvoldoende om te voorzien in de ruimtevraag voor het bewegingsonderwijs van de scholen. Dat blijkt uit een onderzoek door Odin Wenting Bouwadvies. Volgens het college is die conclusie vooral theoretisch onderbouwd. Met het wegvallen van sporthal De Slenk ontstaat er wel een acuut probleem voor Scholen aan Zee.

Veel van de sporthallen in Den Helder zijn inmiddels 40 tot 70 jaar oud. Vaak zijn ze wel tussentijds gerenoveerd, maar qua afmetingen voldoen de meeste niet meer aan de wettelijke eisen van nu. Daardoor ontstaat er op papier een tekort aan faciliteiten. Uit gesprekken met de scholen blijkt dat er ook in de praktijk krapte ontstaat, met name in de Stad Binnen de Linie.”Op dit moment kan alles nog geplaatst worden, maar bij groei (bijvoorbeeld door extra woningbouw in het centrum), kan daar een capaciteitsprobleem ontstaan”, zo schrijft het college aan de raad.

Bovendien worden er twee hallen gesloten: De Slenk en de sporthal aan de Sportlaan. Hierdoor ontstaat er een direct capaciteitsprobleem voor Scholen aan Zee. De leerlingen zullen moeten gaan uitwijken naar sporthal De Brug, welke volgens de onderzoekers van Odin Wenting in zijn geheel niet geschikt is voor bewegingsonderwijs. Door deze ontwikkelingen en vanwege de verouderde staat van de faciliteiten dreigt het probleem groter te worden. De gemeente wordt er in het rapport op gewezen dat het niet verstandig is om faciliteiten te sluiten voordat er vervanging is.

Geen regie of overleg
De gemeente beslist niet zomaar over de sluiting van sporthallen, zo benadrukte wethouder Peter de Vrij in augustus van dit jaar nog. Het voorgenoemde onderzoek is wel een directe reactie op het mogelijk ontstaan van een capaciteitsprobleem, maar de gemeente exploiteert geen sporthallen. Daarnaast zei De Vrij dat het nog maar de vraag is hoe een eventueel tekort aan faciliteiten kan worden opgelost: Den Helder heeft niet zomaar een pot geld liggen om ad hoc een nieuwe sporthal van te bouwen. Verschillende verenigingen moesten echter de afgelopen maanden plotseling opzoek naar een nieuw onderkomen.

Volgens de onderzoekers is het ook juist deze manier van reactief handelen en slechts incidenteel overleg dat kan leiden tot problemen. Den Helder kent relatief veel verschillende eigenaren en exploitanten van sportfaciliteiten en er is geen sprake van gezamenlijk en integraal overleg. Daardoor wordt er als het ware helemaal niets afgestemd. Odin Wenting adviseert dan ook om op regelmatige basis in overleg te treden met het collectief van exploitanten. Daarnaast moet er een visie worden opgesteld voor de periode tot 2040. De nieuwe portefeuillehouder, Fotigui Camara, zegt toe in gesprek te gaan met scholen en sportverenigingen en in het tweede kwartaal van 2023 met een update te komen.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

Wellicht ook interessant

Back to top button