Den HelderJeugd

‘Get a Grip’: Ondersteuning voor jongeren met financiële problemen

Den Helder – In 2023 kan Humanitas met subsidie van de gemeente jongeren helpen die financiële problemen hebben. Dat gebeurt met het programma ‘Get a Grip’. Jongeren worden geholpen hun uitgaven in goede banen te leiden en klaargestoomd om financieel zelfredzaam te zijn.

Steeds meer jongeren in Nederland raken financieel in de problemen. Bijna twintig procent van de jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 24 jaar heeft een betalingsachterstand. Een op de vijf van hen heeft zelfs een schuld van €2.500 of meer. Een groot deel van de jongeren komt niet tijdig bij de schuldhulpverlening of andere hulpverlenende instantie. Jongeren met schulden hebben sneller last van stress, slapeloosheid en spanning.

Deze jongeren raken sneller sociaal geïsoleerd en voelen zich vaker buitengesloten. Ook is er een aantoonbaar verband tussen schulden en crimineel gedrag. Geldproblemen hebben ook invloed op schoolprestaties. Jongeren met schulden halen vaak lagere cijfers en sommigen stoppen zelfs met hun opleiding. De financiële problemen slokken alle zorg en aandacht op, studeren lukt niet meer. Zonder afgeronde opleiding en diploma is het veel moeilijker om aan een baan te komen en zonder baan is het bijna onmogelijk om schulden af te lossen. De gemeente vindt dit een groot probleem.

Jong geleerd is oud gedaan
Wethouder Jeugd, Pieter Kos: “We verwachten dat de groep jongeren met schulden in Den Helder relatief groot is. Met Get a Grip kunnen we deze jongeren bereiken. Zo kunnen we voorkomen dat geldproblemen verder ontaarden en de jongeren het koppie laten hangen. Daar schieten zij en de samenleving namelijk niets mee op. Get a Grip sluit aan bij de leefwereld van jongeren en weet daarmee jongeren te motiveren.” Wethouder Peter de Vrij van Armoede/schulden vult aan: “Dit past in onze aanpak van armoede en schulden. Jong geleerd is oud gedaan, daarom vind ik dit een belangrijk programma!”

De doelstellingen van Get a Grip zijn onder andere het creëren van overzicht en inzicht in de eigen financiën en huishoudboekje, het bevorderen van financiële zelfstandigheid en zelfredzaamheid van de jongeren en het brengen van rust en verminderen van stress bij de jongeren. Jongeren van 16 tot en met 24 jaar kunnen zichzelf met of zonder verwijzing aanmelden. Nadat de coördinator een intake bij de jongere thuis, op school of een andere vertrouwde plek, heeft gehouden wordt de problematiek geïnventariseerd en een geschikte vrijwillige coach aan de deelnemer gekoppeld. Meer informatie staat op www.gripopjemoney.nl.

Toon meer

Redactie Regio Noordkop

Onder 'Redactie Regio Noordkop' staan door de redactie zelf geschreven berichten, maar ook artikelen die ons door derden zijn aangeleverd, zoals (en al dan niet bewerkte) persberichten en dergelijke. Ook iets melden? Stuur een bericht aan nieuws@regionoordkop.nl. De redactie is telefonisch te bereiken via 0223-684609. Het bezoekadres is Torplaan 4, 1785BA Den Helder. Loop gerust binnen, de koffie staat klaar!

Wellicht ook interessant

Back to top button