Sport

Glenn van Nierop finalist bij het NK baanwielrennen

Wieringerwaard / Apeldoorn – Drievoudig winnaar van de Tour de Lasalle, Glenn van Nierop, deed de stoute schoenen aan en ging over naar de categorie Eliterenners. Hij rijdt niet langer alleen op de weg, maar ook op de wielerbaan. Van Nierop heeft dit seizoen al een aantal mooie resultaten behaald, waaronder tijdens het NK derny, het EK stayeren en in het omnium combinatieklassement. Op de 50 kilometer zonder gangmaking behaalde van Nierop zowaar een zilveren medaille. Voor de komende NK baankampioenschappen heeft van Nierop zich ingeschreven voor de scratch, de afvalkoers, de puntenkoers en het Koningsnummer: de madison. Tijdens deze 30 kilometer lange madison, ook wel koppelkoers genoemd, rijdt van Nierop samen met de getalenteerde Abbekerker Alexander Konijn.

Van Nierop vertelt na een laatste training: “Mijn overgang naar de Eliterenners geeft mij een nieuwe uitdaging. Met Alexander Konijn heb ik een ideale koppelgenoot gevonden voor het NK koppelkoers. Alexander is een doordouwer en ik een diesel. Hij is een talentvolle coureur die al twee jaar koerst voor een Franse ploeg, en met zijn uitslagen uitzicht heeft op een profcarrière”. Konijn werd onder andere tweede bij het NK omnium en de derny.

Koersprogramma
Van Nierop rijdt zijn eerste onderdeel, de series scratch voor de plaatsing tijdens de finale, op 27 december om vijf over half vier. Inzicht en tactiek tijdens het koersen zullen voor dit onderdeel een beslissende factor zijn. De dag daarna volgt om tien over vijf de finale in de puntenkoers, een wedstrijd over 40 kilometer waarbij om de tien ronden wordt gesprint voor punten.

De laatste koersdag, donderdag 29 december, wordt een zware dag voor van Nierop, die tijdens twee onderdelen paraat moet staan. In de vroege middag rijdt van Nierop een afvalkoers. De regels voor deze koers zijn simpel; elke twee ronden valt de renner die als laatst met het achterwiel over de finish komt af. Hoewel de regels simpel zijn, is het uitrijden van deze koers dat absoluut niet. Het NK wordt die avond om half acht afgesloten met het ‘Koningsnummer’, de madison. Acht koppels strijden die avond om de nationale titel. Tijdens de rit van 30 kilometer wisselen de ploeggenoten elkaar om de twee ronden af. De renner die afgelost wordt rijdt boven in de baan en de andere is in koers, met een hoog tempo. Als de koppelmaat de andere in gaat halen komt de andere koppelgenoot naar beneden en lost met de hand af en komt in koers. Van Nierop is er naar eigen zeggen klaar voor, en laat weten “er vol in te gaan” om een medaille te bemachtigen.

Toon meer

Uwe Smit

Uwe is als vrijwilliger actief voor de omroep. Hij is twee keer per week werkzaam als bureauredacteur ter ondersteuning van de redactie. Contact met Uwe? Mail naar uwe@regionoordkop.nl.

Wellicht ook interessant

Back to top button