Den HelderVideo

Nog een paar maanden geduld: Raad neemt een kijkje in het nieuwe stadhuis (Video)

Advertentie:

Den Helder – Nog een half jaartje en dan is het zo ver: De opening van het nieuwe stadhuis op Willemsoord. Raadsleden kregen donderdagmiddag een rondleiding door de gebouwen 66 en 72, de toekomstige thuisbasis van zowel de raad, het college en het ambtelijk apparaat. Vooral de publieke hal in gebouw 66, waar inwoners straks ook hun paspoorten en rijbewijzen komen halen, maakt indruk.

Die hal is multifunctioneel, zo vertelde architect Jan Peter Wingerder tijdens de voorgaande presentatie in de Kampanje. Er kunnen ook recepties en feesten worden gehouden en het functioneert als doorloop vanaf het centrum naar Willemsoord. Hij noemt de verbouwing van de twee panden een unieke opgave. Gebouw 66 is een Rijksmonument, wat veel uitdagingen en voorzichtigheid met zich meebrengt. Voor gebouw 72 is de instelling juist anders geweest: Durf in te grijpen was het devies. Van het oorspronkelijke gebouw staat vrijwel alleen het betonnen skelet er nog. De rest is vervangen door enorme raampartijen, die vanaf de bovenste verdieping een indrukwekkend uitzicht over de haven bieden.

Raadsleden waren ook zichtbaar onder de indruk, ook zij die misschien minder enthousiast waren over de keuze voor de locatie. Het neemt niets weg van het werk van de architecten en de bouwlieden. Marichel Weel, directeur van Zeestad, vertelde dat er op dit moment dagelijks ongeveer 30 mensen aan het werk zijn in de gebouwen. De deadline voor de verbouwing is al in mei voor gebouw 66. Een maand later moeten de ambtenaren kunnen intrekken in 72. Anna Janssen, ook architect, vertelde hoe je bij de verbouwing van een historisch pand altijd voor verrassingen komt te staan, maar dat tot op heden niet hoeft worden afgeweken van de gestelde deadline voor de oplevering.

Historische tinten
De grote blikvanger in gebouw 66 is de houten dakconstructie, met daarop nog de namen van afzwaaiende medewerkers van de mastenmakerij die er ooit gevestigd was. De oudste namen dateren omstreeks het jaar 1900. Dat blijft allemaal bewaard. Volgens burgemeester Jan de Boer, die zijn plekje in de naastgelegen raadszaal al had uitgekozen, is het belangrijk dat medewerkers en volksvertegenwoordigers zich welkom en op hun gemak voelen in een gemeentehuis. Dat gaat op de nieuwe locatie vast en zeker lukken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos is werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. E-mail: stijn@regionoordkop.nl

6 reacties

  1. gaan ze met deze peperdure totaal overbodige nieuwe locatie dan ook eindeljk wat gaan presteren of zal het op de oude voet doorgaan wat over het algemeen een “waste of space” is…..

  2. Waar is nu de belofte van Behoorlijk Bestuur (en inmiddels fractie Pastoor) dat het stadhuis zou worden tegengehouden?
    Weer loze beloften om zetels binnen te harken, om vervolgens zonder enige poging tot tegenhouden van de bouw het stadhuis te laten doorgaan.

    Een van de raadleden die tegen de bouw was, loopt het gebouw nu de hemel in te prijzen..

    Gaat goed in de Helderse Politiek. Politieke partijen komen hun belofte aan de kiezers niet waar. Wethouders krijgen verkapte moties van wantrouwen over de haven. En het gehele college blijkt niet meer verantwoordelijk te willen zijn, voor wat de ambtenaren uitvoeren op het stadhuis.

    Het is een puinhoop, en een nieuw gebouw gaat dit niet meer veranderen…

  3. In een tijd waarin iedereen en alles flink moet bezuinigen, zou je je toch dood moeten schamen om nog zoiets te durven neerzetten.
    En er kunnen feesten gegeven worden in de hal? Welke feesten, voor wie?
    Hoe vaak komen de inwoners nou eigenlijk in het stadhuis? Op mij komt dit alles protserig over. Een beetje minder had wel gekund.

  4. Al sinds duizenden jaren en overal over de wereld worden er paleizen gebouwd voor mensen die de zelf mogen bepalen hoeveel het mag kosten, terwijl die kosten door anderen moeten worden betaald.

Wellicht ook interessant

Back to top button