Hollands Kroon

Speciale fiets voor ouderen is populair, stichting wil uitbreiden

Advertentie:

Wieringen/Wieringermeer – Stichting Meer Y-Bike wil uitbreiden. Op 1 april van dit jaar startte Mary van Langerak met haar initiatief om ouderen en mensen met een beperking door middel van een speciale fiets mee te nemen op fietsritjes. Nu rijdt de Y-Bike alleen nog voor mensen in de Wieringermeer, maar er is ook behoefte in omliggende dorpen. De stichting vraagt hulp van de gemeente.

De fiets die Van Langerak gebruikt kost ongeveer €13.000,-. Het is dan ook niet zomaar een fiets. Er zit een elektrische motor op, krachtig genoeg om twee personen en een rolstoel vooruit te krijgen. Voorop de fiets is namelijk een platform gemaakt waar iemand in een rolstoel gewoon op kan parkeren. Er zit ook een lier aan de voorkant, zodat het voor de vrijwilliger die de fiets bestuurt niet zwaar is om iemand op de fiets te krijgen. Het bijzondere vervoersmiddel is gemaakt door de firma Van Raam.

Van Langerak kwam tijdens de coronaperiode op het idee om fietsritten te gaan verzorgen: “Ik ben wijkverpleegkundige en ik zag hoe mensen eenzamer werden. Veel hebben behoefte aan de kleinere dingetjes: Een wandeling of fietsritje. Een visje eten in Den Oever of even naar de supermarkt. Met de Y-Bike wordt dat mogelijk gemaakt.” Er werken verschillende vrijwilligers bij de stichting die allemaal met enige regelmaat iemand meenemen. “Ze kijken echt hun ogen uit”, zegt Langerak.

Nu het concept zo populair blijkt wil de stichting het liefst uitbreiden. Juist omdat alles op de fiets gaat kun je niet zomaar heel Hollands Kroon bedienen. Van Langerak hoopt dat de gemeente wil helpen en was daarom aanwezig bij de ideeënmarkt van de gemeenteraad. De eerste fiets kon worden aangeschaft door sponsoring, onder andere door windpark Wieringermeer. Nu is het niet meer alleen een kwestie van geld: “Je moet het organiseren, je moet vrijwilligers hebben en een stalling. Er komt nog best wat bij kijken.” Senioren Hollands Kroon heeft aan de stichting laten weten dat zij graag in gesprek gaat om de mogelijkheden te onderzoeken.

Toon meer

Stijn Vos

Stijn Vos was in het verleden werkzaam als politiek verslaggever bij Regio Noordkop. In 2023 maakte hij de overstap naar Binnenlands Bestuur. Tegenwoordig is hij op vrijwillige basis een van de presentatoren van De Week op Zaterdag, op de radiozender van Regio Noordkop.

Wellicht ook interessant

Back to top button